További szankciók Oroszország ellen Image

További szankciók Oroszország ellen

A kormány által Oroszország ellen bevezetett hét szankciócsomag után immár egy nyolcadik szankciócsomagot is bevezettek 6. október 2022-án. Ezek a szankciók a Krím annektálása és a minszki megállapodások végrehajtásának elmulasztása miatt 2014-ben Oroszországgal szemben bevezetett intézkedéseken felül állnak. Az intézkedések középpontjában a gazdasági szankciók és a diplomáciai intézkedések állnak. Az új szankciók célja az ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyék nem kormányzati területeinek elismerése, és orosz erők küldése ezekre a területekre. Ebben a blogban elolvashatja, hogy milyen szankciókkal egészítették ki, és mit jelent ez mind Oroszország, mind az EU számára.

Korábbi szankciók ágazatonként

A szankciók listája

Az EU korlátozásokat vezetett be bizonyos személyekre, cégekre és szervezetekre. A lista[1] A korlátozásokat többször kibővítették, ezért tanácsos konzultálni vele, mielőtt üzleti tevékenységet folytatna egy orosz szervezettel.

Élelmiszeripari termékek (agrár-élelmiszer)

Agrár-élelmiszeripari fronton behozatali tilalom van érvényben az Oroszországból származó tenger gyümölcseire és szeszes italaira, valamint kiviteli tilalom a különféle dísznövényi termékekre. Ide tartoznak a hagymák, gumók, rózsák, rododendronok és azáleák.

Védelmi

Behozatali és kiviteli tilalom vonatkozik a szolgáltatásokat és támogatást nyújtó fegyverekre és kapcsolódó termékekre. Emellett tilalom van érvényben a polgári célú lőfegyverek, alapvető alkatrészeik és lőszereik, katonai járművek és felszerelések, félkatonai felszerelések, valamint alkatrészek értékesítésére, szállítására, átadására és kivitelére. Megtiltja továbbá bizonyos termékek, technológiák szállítását, technikai támogatást és a „kettős felhasználású” termékekkel kapcsolatos közvetítést. A kettős felhasználás azt jelenti, hogy az árukat normál felhasználásra, de katonai felhasználásra is be lehet vetni.

Energia szektor

Az energiaszektor magában foglalja a kőolaj, földgáz vagy szilárd fosszilis tüzelőanyagok feltárását, termelését, Oroszországon belüli elosztását vagy kitermelését. De Oroszországon belüli gyártás vagy forgalmazás vagy szilárd tüzelőanyagból, finomított kőolajtermékekből vagy gázból készült termékek is. Valamint építkezés és létesítmények építése vagy berendezések felszerelése, vagy szolgáltatások, berendezések vagy technológia biztosítása az energiatermeléssel vagy villamosenergia-termeléssel kapcsolatos tevékenységekhez.

Tilos új befektetéseket végrehajtani a teljes orosz energiaszektorban. Ezenkívül az energiaszektorban messzemenő exportkorlátozások vonatkoznak a berendezésekre, a technológiára és a szolgáltatásokra. Kiviteli tilalom van érvényben az olajfinomító technológiák, a mélytengeri olajkutatás és -termelés, a sarkvidéki olajkutatás és -termelés, valamint a palaolaj-projektek egyes berendezéseire, technológiájára és szolgáltatásaira is. Végül betiltják a kőolaj és a finomított olajtermékek Oroszországból történő vásárlását, importját és szállítását.

Pénzügyi szektor

Tilos kölcsönöket, számviteli, adótanácsadási, tanácsadási és befektetési termékeket nyújtani az orosz kormánynak, a Központi Banknak és a kapcsolódó személyeknek/jogalanyoknak. Ezenkívül a vagyonkezelő társaságok nem nyújthatnak szolgáltatásokat ennek a csoportnak. Ezen túlmenően már nem kereskedhetnek értékpapírokkal, és több bankot elzártak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszertől.

Ipar és nyersanyagok

A behozatali tilalom vonatkozik a cementre, a műtrágyára, a fosszilis tüzelőanyagokra, a repülőgép-üzemanyagra és a szénre. A gépipari nagyvállalatoknak további szankcióknak kell megfelelniük. Ezenkívül bizonyos gépeket tilos Oroszországba szállítani.

közlekedés

Repülési alkatrészek és javítások, kapcsolódó pénzügyi szolgáltatások és a repülésben használt kiegészítő áruk. Az EU légtere az orosz repülőgépek előtt is le van zárva. Szankciók vannak érvényben a légiközlekedési szektor nagyvállalatai ellen is. Ezen túlmenően az orosz és a fehérorosz szállítmányozó cégek közúti szállításának tilalma van érvényben. Vannak bizonyos kivételek, beleértve az orvosi, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket, valamint a humanitárius segélyt. Ezenkívül az orosz lobogó alatt közlekedő hajók nem léphetnek be az EU kikötőibe. Szankciók vannak az orosz hajóépítő szektor nagyvállalatai ellen is.

Média

Számos vállalat már nem sugározhat az EU-ban a propaganda és az álhírek elleni küzdelem érdekében.

Üzleti szolgáltatások

Az üzleti szolgáltatások nyújtása nem megengedett, ha az magában foglal számviteli, könyvvizsgálói szolgáltatásokat, adótanácsadást, PR-t, tanácsadást, felhőszolgáltatást és vezetési tanácsadást.

Művészet, kultúra és luxuscikkek

Ebben az ágazatban lefagyasztják a szankciós listán szereplő személyek áruit. Szintén tilos a luxuscikkek tranzakciói és exportja személyek, cégek és szervezetek számára Oroszországban, illetve Oroszországban történő felhasználásra.

Új intézkedések 6. október 2022. óta

Új áruk kerültek az import és export listára. Korlátot vezettek be az orosz olaj harmadik országokba irányuló tengeri szállítására is. További korlátozásokat vezettek be Oroszország kereskedelmére és szolgáltatásaira is.

A behozatali és kiviteli tilalom meghosszabbítása

Illegálissá válik acéltermékek, fapép, papír, műanyagok, ékszeripari elemek, kozmetikumok és cigaretta behozatala. Ezek az áruk bővítményként felkerülnek a meglévő listára. A légiközlekedési ágazatban használt további áruk szállítását is korlátozzák. Emellett a kiviteli tilalmat kiterjesztették a kettős felhasználású termékekre is. Ennek célja, hogy korlátozza Oroszország katonai és technológiai megerősödését, valamint védelmi és biztonsági szektorának fejlődését. A lista immáron bizonyos elektronikai alkatrészeket, további vegyi anyagokat és árukat is tartalmaz, amelyek halálbüntetésre, kínzásra vagy más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmódra használhatók.

Orosz tengeri szállítás

Az orosz hajózási nyilvántartást is megtiltják a tranzakcióktól. Az új szankciók megtiltják az Oroszországból származó vagy onnan exportált kőolaj (2022 decemberétől) és kőolajtermékeinek (2023 februárjától) harmadik országokba irányuló tengeri kereskedelmét. Technikai segítségnyújtás, közvetítői szolgáltatások finanszírozása és pénzügyi segítségnyújtás szintén nem adható. Az ilyen szállítás és szolgáltatások azonban biztosíthatók, ha olajat vagy kőolajterméket egy előre meghatározott felső határon vagy az alatt vásárolnak. Ez a szankció még nincs érvényben, de a jogi alap már megvan. Csak akkor lép hatályba, ha európai szinten meghatározzák az árplafont.

Jogi Tanács

Jelenleg tilos jogi tanácsadási szolgáltatásokat nyújtani Oroszországnak. A jogi képviselet keretében végzett képviselet, tanácsadás iratok elkészítése vagy dokumentumok ellenőrzése azonban nem tartozik a jogi tanácsadás körébe. Ez következik az új szankciócsomag jogi tanácsadási szolgáltatásokra vonatkozó magyarázatából. A közigazgatási szervek, bíróságok vagy más szabályszerűen felállított hivatalos bíróságok előtt, illetve választottbírósági vagy közvetítői eljárásokban folyó ügyek vagy eljárások szintén nem minősülnek jogi tanácsadásnak. 6. október 2022-án a holland ügyvédi kamara jelezte, hogy továbbra is mérlegeli a szankció hatálybalépésének az ügyvédi hivatásra gyakorolt ​​következményeit. Egyelőre javasoljuk, hogy konzultáljon a Holland Ügyvédi Kamara dékánjával, ha orosz ügyfélnek szeretne segítséget/tanácsot adni.

Architects és mérnökök

Az építészeti és mérnöki szolgáltatások közé tartoznak a várostervezési és tájépítészeti szolgáltatások, valamint a mérnöki vonatkozású tudományos és műszaki tanácsadási szolgáltatások. Korlátozza az építészeti és mérnöki szolgáltatások, valamint az informatikai tanácsadási és jogi tanácsadási szolgáltatások nyújtásának tilalmával. A technikai segítségnyújtás azonban továbbra is engedélyezett az Oroszországba exportált áruk esetében. Ezen áruk értékesítése, szállítása, átruházása vagy kivitele e rendelet értelmében nem tiltható meg a technikai segítségnyújtás során.

Informatikai tanácsadási szolgáltatások

Ezek közé tartozik a számítógépes hardver telepítése. Vegye fontolóra a hardver és a hálózatok telepítésével kapcsolatos panaszok segítését is, az „informatikai tanácsadási szolgáltatások” magukban foglalják a számítógépes hardver telepítésével kapcsolatos tanácsadási szolgáltatásokat, a szoftver implementációs szolgáltatásokat. Összességében magában foglalja a szoftverek fejlesztését és megvalósítását is. Tilos továbbá pénztárca-, számla- és kriptoeszközök letéti szolgáltatása orosz vagy Oroszországban lakóhellyel rendelkező személyek számára, függetlenül a kriptoeszközök teljes értékétől.

Egyéb szankciók

A bevezetett további intézkedések a szankciók elkerülését elősegítő személyek és szervezetek szankciós listára való felvételének lehetősége. Ezenkívül megtiltják, hogy az uniós lakosok egyes orosz állami vállalatok igazgatóságában üljenek. Számos magánszemély és szervezet is felkerült a szankciós listára. Ide tartoznak az orosz védelmi szektor képviselői, a háborúról dezinformációt terjesztő ismert személyek, valamint az illegális népszavazások szervezésében részt vevő személyek.

A Tanács arról is határozott, hogy kiterjeszti a február 23-i szankciók földrajzi hatályát, beleértve különösen a nem kormányzati Donyeck és Luhanszk megyékből származó áruimport tilalmát, a Zaporizzsja és Herszon megyék ellenőrizetlen területeire. Az Ukrajna területi integritásának, szuverenitásának és függetlenségének aláásásáért vagy veszélyeztetéséért felelős személyek elleni intézkedések 15. március 2023-ig érvényesek.

Kapcsolatba lépni

Bizonyos körülmények között vannak kivételek a fenti szankciók alól. Szeretne többet tudni erről? Akkor forduljon bizalommal Tom Meevisünkhöz, a címen tom.meevis@lwandmore.nl vagy Maxim Hodak, maxim.hodak@lavandmore.nl, vagy hívjon minket a +31 (0)40-3690680 telefonszámon.

[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A02014R0269-20220721

Adatvédelmi beállítások
Cookie-kat használunk a felhasználói élmény fokozása érdekében a weboldalunk használata során. Ha szolgáltatásainkat egy böngészőn keresztül használja, akkor a böngésző beállításain keresztül korlátozhatja, blokkolhatja vagy törölheti a sütiket. Olyan harmadik felektől származó tartalmakat és szkripteket is használunk, amelyek nyomonkövetési technológiákat használhatnak. Az alábbiakban szelektíven megadhatja beleegyezését az ilyen harmadik felek beágyazásának engedélyezéséhez. Az általunk használt cookie-król, az általunk gyűjtött adatokról és azok feldolgozásáról a teljeskörű tájékoztatásért ellenőrizze a weboldalunkat Adatkezelési tájékoztató
Law & More B.V.