Letartóztatása után: őrizet

Letartóztatása után: őrizet

Letartóztatták bűncselekmény gyanúja miatt? Ezután a rendőrség általában átküld a rendőrségre, hogy megvizsgálja a bűncselekmény elkövetésének körülményeit, és mi volt a gyanúsított szerepe. A rendőrség akár kilenc órára is őrizetbe veheti e cél elérése érdekében. Az éjfél és reggel kilenc óra közötti idő nem számít. Ez idő alatt Ön az előzetes letartóztatás első szakaszában van.

Letartóztatása után: őrizet

Az őrizet az előzetes letartóztatás második szakasza

Lehetséges, hogy kilenc óra nem elegendő, és a rendőrségnek több időre van szüksége a nyomozáshoz. Az ügyész úgy dönt, hogy Önnek (gyanúsítottként) tovább kell maradnia a rendőrségen további nyomozás céljából? Akkor az ügyész elrendeli a biztosítást. A biztosítási végzést azonban nem egyszerűen az ügyész adhatja ki. Ennek oka, hogy számos feltételnek teljesülnie kell. Például a következő helyzeteknek kell lenniük:

  • a rendőrség fél a menekülés veszélyétől;
  • a rendõrség szemtanúkkal áll szemben, vagy akadályozza meg, hogy befolyásolja a tanúkat;
  • a rendõrség meg akarja akadályozni, hogy beavatkozzon a nyomozásba.

Ezenkívül csak akkor adhatunk el engedélyt, ha olyan bűncselekmény gyanúja merül fel, amelynek megengedett az előzetes letartóztatás. Általános szabály, hogy az előzetes letartóztatás olyan bűncselekmények esetén lehetséges, amelyek legalább négy év börtönbüntetéssel büntethetők. Az olyan bűncselekmény példája, amely esetében az előzetes letartóztatás megengedett, a lopás, csalás vagy kábítószer-bűncselekmény.

Ha az ügyész biztosítási végzést bocsát ki, a rendőrség ezt a végzést, amely magában foglalja azt a bűncselekményt is, amelyben gyanítják, összesen három napig tartózkodik a rendőrségen. Ezenkívül ez a háromnapos időszak vészhelyzetben további három nappal meghosszabbítható. E kiterjesztés kapcsán a nyomozás érdekét össze kell mérni a gyanúsított személyes érdekével. A nyomozási érdek magában foglalja például a repülési veszélytől való félelmet, további kihallgatást vagy megakadályozást, hogy akadályozza a vizsgálatot. A személyes érdek magában foglalhatja például a partner vagy gyermek gondozását, a munkahely megőrzését vagy olyan körülményeket, mint például a temetés vagy az esküvő. Ezért a biztosítás összesen legfeljebb 6 napig tarthat.

A felügyeleti jog vagy annak meghosszabbítása ellen tiltakozni vagy fellebbezni nem lehet. Gyanúsítottként azonban a bíróhoz kell fordulni, és panaszt nyújthat be a vizsgálóbíróhoz a letartóztatás vagy őrizet bármilyen szabálytalansága kapcsán. Bölcs dolog ennek megkezdése előtt konzultálni egy büntetőjoggal. Végül is, ha őrizetben van, ügyvéd segítségére jogosult. Értékeli ezt? Ezután jelezheti, hogy saját ügyvédjét akarja használni. A rendõrség ezt követõen közeledik hozzá. Egyébként segítséget kap az ügyeleti ügyvédtől. Ügyvédje ezután ellenőrizheti, hogy vannak-e szabálytalanságok a letartóztatás vagy a biztosítás alatt, és hogy az Ön helyzetében megengedett-e ideiglenes fogva tartás.

Ezenkívül az ügyvéd felhívhatja a figyelmet az előzetes letartóztatás során felmerülő jogokra és kötelezettségekre. Végül is az előzetes letartóztatás első és második szakaszában egyaránt meghallgatják. Szokás, hogy a rendőrség számos kérdéssel kezdi az Ön személyes helyzetét. Ebben az összefüggésben a rendőrség felkérheti Önt, hogy adja meg telefonszámát és közösségi médiáját. Kérjük, vegye figyelembe: a rendőrség ezekre a „szociális” kérdésekre adott válaszait fel lehet használni ön ellen a nyomozás során. Ezután a rendőrség megkérdezi Önt azokról a bűncselekményekről, amelyekben úgy vélik, hogy Ön érintett lehet. Fontos, hogy tudja, hogy gyanúsítottként Önnek joga van csendben maradni, és azt is felhasználhatja. Lehetséges, hogy élni kell a hallgatás jogával, mert még nem tudja, hogy a rendőrség milyen bizonyítékokkal rendelkezik ön ellen a biztosítási kötvény alatt. Habár ezen „üzleti” kérdések előtt a rendőrség köteles értesíteni Önt arról, hogy Önnek nem kell válaszolnia a kérdésekre, ez nem mindig történik meg. Ezenkívül az ügyvéd tájékoztathatja Önt a hallgatáshoz való jog használatának lehetséges következményeiről. Végül is a hallgatás jogának használata nem kockázat nélküli. További információt erről blogunkban is talál: A büntetőügyekben csend maradásának joga.

Ha a (meghosszabbított) őrizet lejárt, a következő lehetőségek állnak rendelkezésre. Mindenekelőtt az ügyész úgy érzi, hogy a nyomozás érdekében már nem kell őrizetbe venni. Ebben az esetben az ügyész elrendel téged, hogy engedje szabadon. Lehet, hogy az ügyész úgy gondolja, hogy a nyomozás már elég messzire haladt ahhoz, hogy végleges döntést hozhasson a további eseményekről. Ha az ügyész úgy dönt, hogy hosszabb ideig fogva tartanak őrizetben, akkor a bíró elé terjesztik. A bíró ezután megköveteli a fogva tartását. A bíró azt is meghatározza, hogy gyanúsítottként kell-e őrizetbe venni. Ha igen, akkor az előzetes letartóztatás következő hosszabb szakaszában is van.

At Law & More, megértjük, hogy a letartóztatás és a fogva tartás is jelentős esemény, és messzemenő következményekkel járhat az ön számára. Ezért fontos, hogy tájékozódjon az események menetéről a büntetőeljárás ezen lépéseivel és a fogva tartás alatt fennálló jogaival kapcsolatban. Law & More az ügyvédek a büntetőjog szakértői és szívesen segítnek az előzetes letartóztatás során. Ha további kérdései lennének az őrizettel kapcsolatban, forduljon a Law & More.

Law & More