Tartásdíj és újraszámítás kép

Tartásdíjak és újraszámítás

A pénzügyi megállapodások a válás részét képezik

Az egyik megállapodás általában partneri vagy gyermeki tartásdíjra vonatkozik: hozzájárulás a gyermek vagy volt élettárs megélhetési költségeihez. Amikor a volt partnerek közösen vagy valamelyikük beadja a válópert, a tartásdíj-számítás is szerepel benne. A törvény nem tartalmaz szabályokat a tartásdíjak kiszámítására. Ezért a bírák által kidolgozott úgynevezett „Trema-előírások” ennek kiindulópontját jelentik. A számítás alapja a szükséglet és a kapacitás. Az igény arra a jóllétre utal, amelyet a volt partner és a gyerekek a válás előtt megszoktak. Általában a válás után a volt partner nem tudja ugyanolyan szinten biztosítani a jólétet, mert az anyagi tér vagy a képessége túlságosan korlátozott. A gyermeki tartásdíj általában elsőbbséget élvez a partneri tartásdíjjal szemben. Ha ezen megállapítás után még marad némi pénzügyi kapacitás, az bármely partneri tartásdíjra felhasználható.

A partner vagy gyermek tartásdíjait az ex-partnerek jelenlegi helyzete alapján számítják ki. A válás után azonban ez a helyzet és ezzel együtt a fizetőképesség idővel változhat. Ennek különböző okai lehetnek. Ebben az összefüggésben gondolhat például arra, hogy új partnerrel házasodik, vagy elbocsátás miatt alacsonyabb jövedelmet szerezhet. Ezenkívül a kezdeti tartásdíjakat téves vagy hiányos adatok alapján lehetett meghatározni. Ebben az esetben szükséges lehet a tartásdíj újraszámítása. Noha ez gyakran nem a szándék, bármilyen alrend újraszámítása régi problémákat idézhet elő, vagy új pénzügyi problémákat idézhet elő az ex-partner számára, így az ex-partnerek közötti feszültségek újra felépülhetnek. Ezért tanácsos engedni, hogy a megváltozott helyzetet meditátor végezze, és a tartásdíjakat újraszámolja. Law & Moreközvetítői örömmel segítenek ebben. Law & MoreA közvetítők konzultációk útján vezetik Önt, garantálják a jogi és érzelmi támogatást, figyelembe veszik mindkét fél érdekeit, majd rögzítik a közös megállapodásokat.

Időnként azonban a közvetítés nem vezet a kívánt megoldáshoz az ex-partnerek között, és így új megállapodások a tartásdíjak újraszámításáról. Ebben az esetben a bírósági lépés nyilvánvaló. Meg akarja tenni ezt a lépést a bíróság előtt? Akkor mindig ügyvédre van szüksége. Az ügyvéd ezután kérheti a bíróságtól a tartásdíj-kötelezettség megváltoztatását. Ebben az esetben az ex-partnerének hat hét áll rendelkezésére, hogy nyújtson be ellenkérelmet vagy ellenkérelmet. A bíróság ezután megváltoztathatja a tartásdíjat, azaz növelheti, csökkentheti vagy nullára állíthatja. A törvény szerint ehhez „körülmények megváltoztatására” van szükség. Ilyen megváltozott körülmények például a következő helyzetek:

  • elbocsátás vagy munkanélküliség
  • a gyermekek áthelyezése
  • új vagy más munka
  • újraházasodni, együttélni vagy regisztrált élettársi kapcsolatot kötni
  • a szülői hozzáférési rendszer megváltozása

Mivel a törvény nem határozza meg pontosan a „körülmények megváltozásának” fogalmát, tartalmazhat a fentiektől eltérő körülményeket is. Ez azonban nem vonatkozik azokra a helyzetekre, amikor úgy dönt, hogy kevesebbet dolgozik, vagy egyszerűen csak új partnert szerez, anélkül, hogy együtt élne, házasodjon vagy regisztrált élettársi kapcsolatba lépjen.

A bíró megállapítja, hogy a körülmények nem változnak? Akkor a kérését nem teljesítik. Megváltozik-e a körülmények? Akkor természetesen a kérését teljesítjük. Egyébként, kérését azonnal és kiigazítások nélkül teljesítjük, ha az Ön partnerétől nem érkezik válasz. A döntés általában a meghallgatást követő négy és hat hét között következik. Döntésében a bíró megjelöli azt a napot is, amelytől kezdve az újonnan meghatározott összeget élettársa vagy gyermeke számára fenn kell tartani. Ezenkívül a bíróság meghatározhatja, hogy a tartásdíj megváltoztatására visszamenőleges hatállyal kerül sor. Nem ért egyet a bíró döntésével? Ezután 3 hónapon belül fellebbezni lehet.

Kérdése van a tartózkodással kapcsolatban, vagy szeretné újraszámítani a tartásdíjat? Akkor vegye fel a kapcsolatot Law & More. At Law & More, megértjük, hogy a válás és az azt követő események súlyos következményekkel járhatnak az életedben. Ezért van személyes megközelítésünk. Veled és esetleg ex-partnerével együtt a dokumentáció alapján meghatározhatjuk a beszélgetés során a jogi helyzetet, és megpróbálhatjuk feltérképezni, majd rögzíthetjük a tartásdíj újraszámításával kapcsolatos jövőképünket vagy kívánságainkat. Jogi segítséget nyújthatunk Önnek minden tartásdíj-eljárásban. Law & Moreügyvédei szakember a személyek és a családjog területén, és örömmel vezetik Önt ebben a folyamatban, esetleg partnerével együtt.

Law & More