Feleségtartási díj

Mi a tartásdíj?

Hollandiában a tartásdíj pénzügyi hozzájárulás volt élettársa és gyermekei válás utáni megélhetési költségeihez. Ez egy összeg, amelyet havonta kap vagy meg kell fizetnie. Ha nincs elég jövedelme a megélhetéshez, tartásdíjat kaphat. Tartásdíjat kell fizetnie, ha volt élettársának elégtelen jövedelme van ahhoz, hogy a válást követően eltartsa magát. A házasságkötéskori életszínvonalat figyelembe vesszük. Lehet, hogy köteles támogatni egy volt partnert, volt bejegyzett partnert és gyermekeit.

Feleségtartási díj

Gyermektartásdíj és partneri tartásdíj

Válás esetén szembesülhet partneri és gyermeki tartásdíjjal. A partneri tartásdíj vonatkozásában erről megállapodást köthet korábbi partnerével. Ezeket a megállapodásokat ügyvéd vagy közjegyző írásbeli megállapodásban rögzítheti. Ha a házasság felbontása során semmiben sem állapodtak meg a partneri tartásdíjról, akkor később kérhet tartásdíjat, ha például megváltozik az Ön vagy a volt partnere helyzete. Még akkor is, ha a meglévő tartásdíjra vonatkozó megállapodás már nem ésszerű, új intézkedéseket hozhat.

A gyermeki tartásdíj tekintetében a válás során is meg lehet állapodni. Ezeket a megállapodásokat egy szülői terv rögzíti. Ebben a tervben a gyermeke gondozásának elosztásáról is gondoskodik. További információ erről a tervről a nevelési terv. A gyermeki tartásdíj nem szűnik meg, amíg a gyermek el nem éri a 21. életévét. Lehetséges, hogy a tartásdíj ezen életkor előtt megszűnik, azaz ha a gyermek pénzügyileg független vagy legalább a minimális ifjúsági bérrel rendelkező munkája van. A gondozó szülő a gyermek 18. életévének betöltéséig gyerektartást kap. Ezt követően az összeg közvetlenül a gyermekre kerül, ha a tartási kötelezettség hosszabb ideig tart. Ha Önnek és volt partnerének nem sikerül megállapodást kötnie a gyermektartásról, a bíróság dönthet a tartási megállapodásról.

Hogyan számolja ki a tartásdíjat?

A tartásdíj kiszámítása az adós képessége és a tartásra jogosult igényei alapján történik. A kapacitás az az összeg, amelyet a tartásdíjfizetõ megkímélhet. Ha mind a gyermek, mind a partneri tartásdíjra kérelmet nyújtunk be, akkor a gyermektartás mindig elsőbbséget élvez. Ez azt jelenti, hogy először a gyermeki tartásdíjat kell kiszámítani, és ha utólag van rá hely, akkor a partneri tartásdíj kiszámítható. Csak akkor jogosult a tartásdíjra, ha házas vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban élt. A gyermeki tartásdíj esetében a szülők közötti kapcsolat lényegtelen, még akkor is, ha a szülők nem voltak kapcsolatban, fennáll a gyermek tartásdíjhoz való jog.

A tartásdíjak évente változnak, mert a bérek is változnak. Ezt nevezzük indexelésnek. Minden évben index-százalékot határoz meg az igazságügyi és biztonsági miniszter, a Holland Statisztikai Hivatal (CBS) számításai után. A CBS figyelemmel kíséri az üzleti élet, a kormányzat és más szektor bérfejlesztését. Ennek eredményeként a tartásdíjak ezzel a százalékkal nőnek minden évben, január 1-jén. Megállapodhat együtt, hogy a törvényi indexálás nem vonatkozik a tartásdíjra.

Meddig jogosult tartásra?

Megállapodhat partnerével, hogy meddig tart a tartásdíj. Kérheti a bíróságot is, hogy határozzon meg határidőt. Ha semmiben sem állapodtak meg, a törvény szabályozza, hogy mennyi ideig kell fizetni a tartásdíjat. A jelenlegi jogi szabályozás azt jelenti, hogy a tartásdíj megegyezik a házasság időtartamának felével, legfeljebb 5 évvel. Számos kivétel van ez alól:

  • Ha a házasság felbontása iránti kérelem benyújtásának időpontjában a házasság időtartama meghaladja a 15 évet, és a tartásdíjra jogosult életkora legfeljebb 10 évvel alacsonyabb az akkor érvényes állami nyugdíjkorhatárnál, a kötelezettség akkor ér véget, amikor elérte az állami nyugdíjkorhatárt. Ez tehát legfeljebb 10 év, ha az érintett a váláskor pontosan 10 évvel az állami nyugdíjkorhatár előtt van. Az állami nyugdíjkorhatár esetleges későbbi elhalasztása nem befolyásolja a kötelezettség időtartamát. Ez a kivétel tehát a hosszú távú házasságokra vonatkozik.
  • A második kivétel a kisgyermekes családokat érinti. Ebben az esetben a kötelezettség mindaddig fennmarad, amíg a házasságból született legfiatalabb gyermek el nem éri a 12. életévét. Ez azt jelenti, hogy a tartásdíj legfeljebb 12 évig tarthat.
  • A harmadik kivétel egy átmeneti megállapodás, amely meghosszabbítja a tartásdíj időtartamát az 50 éves és idősebb tartós hitelezők számára, ha a házasság legalább 15 éve tart. Az 1. január 1970-jén vagy azt megelőzően született tartásdíj-hitelezők legfeljebb 10 évig kapnak tartást.

A tartásdíj akkor kezdődik, amikor a válási határozatot bejegyzik az anyakönyvi nyilvántartásba. A tartásdíj akkor szűnik meg, amikor a bíróság által meghatározott határidő lejárt. Akkor is véget ér, amikor a kedvezményezett újra házasodik, élettársi kapcsolatban áll, vagy regisztrált élettársi kapcsolatba lép. Amikor az egyik fél meghal, a tartásdíj is leáll.

Bizonyos esetekben a volt partner kérheti a bíróságtól a tartásdíj meghosszabbítását. Ezt csak akkor lehetne megtenni 1. január 2020-jéig, ha a tartásdíj megszüntetése olyan mértékű lenne, hogy ésszerűen és tisztességesen nem lehetne ezt követelni. 1. január 2020-jétől ezeket a szabályokat kissé rugalmasabbá tették: a tartásdíj most meghosszabbítható, ha a felmondás nem ésszerű a fogadó fél számára.

Tartásdíj eljárás

Elindítható egy eljárás a tartásdíj meghatározására, módosítására vagy megszüntetésére. Mindig szüksége lesz ügyvédre. Az első lépés egy alkalmazás benyújtása. Ebben az alkalmazásban arra kéri a bírót, hogy határozza meg, módosítsa vagy állítsa le a karbantartást. Ügyvédje elkészíti ezt a kérelmet, és benyújtja annak a körzetnek a bíróságához, ahol lakik, és ahol a tárgyalás zajlik. Ön és volt partnere nem Hollandiában él? Ezután a kérelmet elküldik a hágai bíróságnak. Ezután a volt partnere kap egy példányt. Második lépésként volt partnernek lehetősége van védelmi nyilatkozatot benyújtani. Ebben a védekezésben meg tudja magyarázni, hogy miért nem lehet fizetni tartásdíjat, vagy miért nem lehet a tartásdíjat kiigazítani vagy leállítani. Ebben az esetben bírósági tárgyalás lesz, amelyen mindkét partner elmondhatja a történetét. Ezt követően a bíróság döntést hoz. Ha az egyik fél nem ért egyet a bíróság döntésével, fellebbezést nyújthat be a fellebbviteli bírósághoz. Ebben az esetben az ügyvédje újabb petíciót küld, és az ügyet a bíróság teljesen újraértékeli. Ezután újabb döntést kap. Ezután fellebbezést nyújthat be a Legfelsőbb Bírósághoz, ha ismét nem ért egyet a bíróság döntésével. A Legfelsőbb Bíróság csak azt vizsgálja, hogy a Fellebbviteli Bíróság értelmezte-e és megfelelően alkalmazta-e a törvényt és az eljárási szabályokat, és hogy a Bíróság döntése kellően megalapozott-e. Ezért a Legfelsőbb Bíróság nem vizsgálja felül az ügy érdemét.

Kérdései vannak a tartásdíjjal kapcsolatban, vagy kérelmezni, megváltoztatni vagy leállítani a tartásdíjat? Ezután vegye fel a kapcsolatot a családjogi ügyvédekkel Law & More. Ügyvédeink a tartásdíj (újra) kiszámítására specializálódtak. Ezen felül segíthetünk bármilyen tartási eljárásban. Ügyvédek itt: Law & More szakértők a családjog területén, és szívesen végigvezetik Önt, esetleg a partnerével együtt, ezen a folyamaton.

Megosztás
Law & More B.V.