Keresztnév megváltoztatása

Válasszon egy vagy több gyermeknevet

Elvileg a szülők szabadon választhatnak egy vagy több keresztnevet gyermekeik számára. Végül azonban nem biztos, hogy elégedett leszel a választott keresztnévvel. Meg akarja változtatni a keresztnevét vagy a gyermeke nevét? Ezután számos fontos dolgot kell figyelnie. Végül is a keresztnév megváltoztatása nem „csak” lehetséges.

Keresztnév megváltoztatása

Először érvényes okra van szüksége az utónév megváltoztatásához, például:

  • Örökbefogadás vagy honosítás. Ennek eredményeként lehet, hogy készen áll egy új kezdésre, amelyben el akarja távolítani magát a múltjától vagy egy integrációs programot követően az előző állampolgárságától, új név alapján.
  • A nem változása. Alapvetően ez az ok önmagáért beszél. Végül is elképzelhető, hogy keresztneve ennek eredményeként már nem egyezik meg személyével vagy nemével, és változtatásra szorul.
  • Azt is érdemes távolítania el a hitétől, és ezért megváltoztatnia a tipikus vallási vezetéknevét. Ezzel szemben természetesen az is lehetséges, hogy egy tipikus vallási keresztnév vételével erősíteni kívánja a kapcsolatot vallásával.
  • Zaklatás vagy megkülönböztetés. Végül elképzelhető, hogy gyermeke vagy keresztneve helyesírása miatt rossz társulásokat okoz, vagy olyan szokatlan, mint pestis sorokhoz.

Az említett esetekben egy másik utónév természetesen megoldást kínál. Ezenkívül az utónév nem lehet nem megfelelő, és esküszõ szavakat tartalmazhat, vagy megegyezik egy létezõ vezetéknévvel, kivéve, ha ez egy normál vezetéknév.

Van érvényes oka, és meg akarja változtatni a gyermeke keresztnevét? Akkor ügyvédre van szüksége. Az ügyvéd levelet küld a bíróságnak az Ön nevében, amelyben más keresztnevet kér. Egy ilyen levél alkalmazásként is ismert. Ennek érdekében meg kell adnia az ügyvédének a szükséges dokumentumokat, például az útlevél másolatát, a születési igazolás hiteles másolatát és az eredeti BRP kivonatot.

A bírósági eljárás általában írásban zajlik, és nem kell megjelennie a bíróságon. A meghallgatás azonban akkor lehetséges, ha a kereset elolvasása után a bírónak további információra van szüksége a döntéshozatalhoz, ha az érdekelt fél, például az egyik szülő, nem ért egyet a kérelemmel, vagy ha a bíróság más okot lát erre.

A bíróság döntését általában írásban hozza meg. A keresetlevél és az ítélet közötti idő a gyakorlatban körülbelül 1-2 hónap. Ha a bíróság kielégíti az Ön kérését, a bíróság továbbadja az új vezetéknevet annak a településnek, ahol Ön vagy gyermeke regisztrált. A bíróság pozitív döntése után az önkormányzat általában 8 hetet vesz igénybe az utónév megváltoztatásáért az önkormányzati személyi nyilvántartási adatbázisában (GBA), mielőtt új személyi igazolványt vagy vezetői engedélyt kérhet az új névvel.

A bíróság eltérő határozatot hozhat, és elutasíthatja kérelmét, ha a bíróság úgy ítéli meg, hogy nincs elegendő ok az Ön vagy gyermeke utónévének megváltoztatására. Ebben az esetben három hónapon belül fellebbezést nyújthat be a felsőbb bírósághoz. Ha szintén nem ért egyet a fellebbviteli bíróság határozatával, három hónapon belül kérheti a Legfelsőbb Bíróságtól a kaszációs bíróságtól a fellebbviteli bíróság határozatának megsemmisítését. A fellebbezésben és a peres eljárásban ügyvédnek kell segítenie.

Meg akarja változtatni a nevét vagy gyermeke nevét? Kérem, hívjon Law & More. At Law & More megértjük, hogy a változásnak számos oka lehet, és az ok személyenként eltérő. Ezért használunk személyes megközelítést. Ügyvédeink nemcsak tanácsot adhatnak Önnek, hanem segítenek a vezetéknév megváltoztatásához vagy a bírósági eljárás során történő segítségnyújtásban is.

Megosztás
Law & More B.V.