Cryptocurrency - légy tudatában a megfelelési kockázatoknak - Image

Cryptocurrency: tisztában kell lennie a megfelelési kockázatokkal

Bevezetés

Gyorsan fejlődő társadalmunkban a kriptovaluta egyre népszerűbbé válik. Jelenleg sokféle kriptovaluta létezik, például a Bitcoin, az Ethereum és a Litecoin. A kriptovaluták kizárólag digitálisak, a valutákat és a technológiát a blockchain technológiával biztonságban tartják. Ez a technológia biztonságosan rögzíti az összes tranzakciót egy helyen. Senki sem irányítja a blokkláncot, mivel ezek a láncok decentralizálódtak minden olyan számítógépen, amely rendelkezik kriptovaluta pénztárcával. A Blockchain technológia anonimitást is nyújt a kriptovaluta felhasználók számára. Az ellenőrzés hiánya és a felhasználók névtelenségei bizonyos kockázatokat jelentenek azoknak a vállalkozóknak, akik kriptovalutát akarnak használni a vállalatukban. Ez a cikk folytatja az előző cikkünket, "Cryptocurrency: a forradalmi technológia jogi szempontjai". Míg ez az előző cikk elsősorban a kriptovaluta általános jogi vonatkozásait vizsgálta, ez a cikk azokra a kockázatokra összpontosít, amelyeket az üzleti tulajdonosok szembesülhetnek a kriptovaluták kezelése során, valamint a megfelelés fontosságát.

A pénzmosás gyanújának kockázata

Noha a kriptovaluta egyre népszerűbb, Hollandiában és Európa többi részén ez még nem szabályozott. A jogalkotók a részletes szabályozások végrehajtásán dolgoznak, de ez hosszú folyamat lesz. A holland nemzeti bíróságok azonban már számos ítéletet hoztak a kriptovalutákkal kapcsolatos ügyekben. Bár néhány határozat a kriptovaluta jogi státusára vonatkozott, a legtöbb ügy a bűncselekmény körébe tartozott. A pénzmosás nagy szerepet játszott ezekben az ítéletekben.

A pénzmosás olyan szempont, amelyet figyelembe kell venni annak biztosítása érdekében, hogy szervezete nem tartozik a Holland Büntető Törvénykönyv hatálya alá. A pénzmosás a holland büntetőjog szerint büntetendő cselekmény. Ezt a Holland Büntető Törvénykönyv 420bis, 420ter és 420 cikke határozza meg. A pénzmosás akkor bizonyított, amikor valaki elrejti egy adott áru tényleges jellegét, eredetét, elidegenedését vagy elmozdulását, vagy elrejti, ki vagyon a kedvezményezett vagy a tulajdonos, miközben tudatában van annak, hogy a jó bűncselekményekből származik. Még akkor is, ha valaki nem volt tisztában azzal, hogy a javak bűncselekményekből származnak, de ésszerűen feltételezhette, hogy erről van szó, pénzmosásban is bűnösnek tekinthető. Ezek a cselekedetek négy évig terjedő börtönbüntetéssel (a bűncselekmény ismerete miatt), egy évig terjedő börtönbüntetéssel (ésszerű feltételezés miatt) vagy 67.000 23 euró összegű pénzbírsággal büntethetők. Ezt a holland büntető törvénykönyv XNUMX. cikke rögzíti. Az a személy, aki szokott pénzmosással, akár hat évig is börtönbüntetést kaphat.

Az alábbiakban néhány példát mutatunk be, amelyekben a holland bíróságok átadták a kriptovaluta használatát:

  • Volt egy eset, amikor egy személyt pénzmosásban vádoltak. Pénzt kapott, amelyet úgy kapott, hogy a bitcoinekat fiat-pénzre konvertálták. Ezeket a bitcoineket a sötét interneten keresztül szerezték be, amelyeken a felhasználók IP-címeit rejtették. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a sötét internetet szinte kizárólag illegális áruk kereskedelmére használják, amelyet bitcoinokkal kell fizetni. Ezért a bíróság feltételezte, hogy a sötét interneten keresztül nyert bitcoinok bűncselekményekből származnak. A bíróság kijelentette, hogy a gyanúsított olyan pénzt kapott, amelyet bűncselekményből származó bitcoinok fiat pénzre konvertálásával nyertek. A gyanúsított tisztában volt azzal, hogy a bitcoinok gyakran bűncselekményekből származnak. Ennek ellenére nem vizsgálta a kapott fiat-pénz eredetét. Ezért tudatosan elfogadta azt a jelentős esélyt, hogy a kapott pénzt jogellenes tevékenységekkel szerezzék meg. Pénzmosás miatt elítélték. [1]
  • Ebben az esetben a költségvetési információs és nyomozási szolgálat (hollandul: FIOD) vizsgálatot indított a bitcoin-kereskedőkkel kapcsolatban. A gyanúsított ebben az esetben bitcoineket adott a kereskedőknek, és konvertálták őket fiat pénzre. A gyanúsított online pénztárcát használt, amelyen számos mennyiségű bitcoint letétbe helyeztek, amelyek a sötét webből származtak. Mint a fenti esetben említésre került, ezeket a bitcoinokat feltételezik, hogy illegális eredetűek. A gyanúsított megtagadta a pontosítást a bitcoinok eredete tekintetében. A bíróság kijelentette, hogy a gyanúsított jól ismeri a bitcoinok illegális eredetét, mivel olyan kereskedőkhez ment, akik garantálják ügyfeleik névtelenségét, és magas szolgáltatást igényelnek a szolgáltatásért. Ezért a bíróság kijelentette, hogy feltételezhető a gyanúsított szándéka. Pénzmosás miatt elítélték. [2]
  • A következő eset egy holland bank, az ING. Az ING banki szerződést kötött egy bitcoin kereskedővel. Mint bank, az ING-nek bizonyos felügyeleti és vizsgálati kötelezettségei vannak. Felfedezték, hogy ügyfelük készpénzzel pénzt használt bitcoin vásárlására harmadik fél számára. Az ING megszüntette kapcsolatait, mivel a készpénzben történő kifizetések eredetét nem lehet ellenőrizni, és a pénz valószínűleg illegális tevékenységek útján szerezhető be. Az ING úgy érezte, hogy már nem tudják teljesíteni KYC-kötelezettségeiket, mivel nem tudták garantálni, hogy számláikat nem használják pénzmosásra, és elkerülhetik az integritással kapcsolatos kockázatokat. A bíróság megállapította, hogy az ING ügyfele nem volt elégséges bizonyítani a készpénz jogszerű eredetét. Ezért az ING-nek megengedték, hogy megszüntesse a bankkapcsolatot. [3]

Ezek az ítéletek azt mutatják, hogy a kriptovalutákkal való munka kockázatot jelenthet a megfelelés szempontjából. Ha a kriptovaluta eredete ismeretlen, és a valuta származhat a sötét webből, akkor könnyen felmerülhet a pénzmosás gyanúja.

Teljesítés

Mivel a kriptovaluta még nem szabályozott, és a tranzakciók névtelensége biztosított, vonzó fizetési eszköz, amelyet bűncselekményekhez kell felhasználni. Ezért a kriptopénznek valamilyen negatív konnotációja van Hollandiában. Ezt mutatja az a tény is, hogy a holland pénzügyi szolgáltatási és piacfelügyeleti hatóság tanácsot ad a kriptovalutákkal való kereskedés ellen. Kijelentik, hogy a kriptovaluták használata kockázatot jelent a gazdasági bűncselekmények tekintetében, mivel a pénzmosás, a megtévesztés, a csalás és a manipuláció könnyen felmerülhet [4]. Ez azt jelenti, hogy nagyon pontosnak kell lennie a megfelelésnek, amikor a kriptovalutával foglalkozik. Tudnia kell bizonyítani, hogy a kapott kriptovaluta nem illegális tevékenységek révén származik. Tudnia kell bizonyítani, hogy valóban megvizsgálta a kapott kriptovaluta eredetét. Ez nehéznek bizonyulhat azoknak az embereknek, akik a kriptovalutát gyakran azonosíthatatlanok. Nagyon gyakran, amikor a holland bíróság kriptovalutával kapcsolatos döntést hoz, az a bűnözői spektrumon belül van. Jelenleg a hatóságok nem aktívan figyelik a kriptovaluták kereskedelmét. A kriptovaluta azonban figyelemre méltó. Ezért, ha egy vállalatnak kapcsolata van a kriptovalutával, a hatóságok különös figyelmeztetést fognak alkalmazni. A hatóságok valószínűleg tudni akarják, hogy hogyan kapják meg a kriptovalutát, és mi a pénznem eredete. Ha nem tudja megfelelően megválaszolni ezeket a kérdéseket, pénzmosás vagy más bűncselekmények gyanúja merülhet fel, és vizsgálatot indíthat a szervezetével kapcsolatban.

A kriptovaluta szabályozása

Mint fentebb említettük, a kriptovaluta még nem szabályozott. A kriptopénzek kereskedelmét és használatát azonban valószínűleg szigorúan szabályozzák, a kriptopénzekből eredő bűnügyi és pénzügyi kockázatok miatt. A kriptovaluta szabályozása a világ minden tájáról beszélgetési téma. A Nemzetközi Valutaalap (az Egyesült Nemzetek Szervezete, amely globális monetáris együttműködésen, a pénzügyi stabilitás biztosításán és a nemzetközi kereskedelem megkönnyítésén dolgozik) globális koordinációt szorgalmaz a kriptovalutákkal kapcsolatban, mivel mind pénzügyi, mind büntetőjogi kockázatokra figyelmeztetett [5]. Az Európai Unió azon vitatkozik, hogy szabályozzák-e vagy ellenőrizzék-e a kriptovalutákat, bár ezek még nem hoztak létre külön jogszabályokat. Ezenkívül a kriptovaluta szabályozása több országban is vita tárgyát képezi, például Kínában, Dél-Koreában és Oroszországban. Ezek az országok lépéseket tesznek vagy meg akarnak lépni a kriptovalutákra vonatkozó szabályok kialakítása érdekében. Hollandiában a Pénzügyi Szolgáltatások és Piacok Hatósága rámutatott, hogy a befektetési vállalkozásoknak általános gondozási kötelezettségük van, amikor Bitcoin-határidős ügyleteket kínálnak holland lakossági befektetőknek. Ez azt jelenti, hogy ezeknek a befektetési vállalkozásoknak szakszerűen, tisztességesen és becsületesen ügyelniük kell ügyfeleik érdeklődésére. [6] A kriptovaluta szabályozásáról folytatott globális vita azt mutatja, hogy számos szervezet úgy gondolja, hogy legalább valamilyen jogszabályt kell létrehozni.

Következtetés

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a kriptovaluta virágzik. Úgy tűnik azonban, hogy az emberek elfelejtik, hogy ezeknek a valutáknak a kereskedelme és használata bizonyos kockázatokkal járhat. Mielőtt megtudná, a kriptovaluták kezelésekor a holland büntető törvénykönyv hatálya alá tartozik. Ezeket a valutákat gyakran bűncselekményekkel, különösen a pénzmosással társítják. Ezért nagyon fontos a megfelelés azoknak a vállalatoknak a számára, amelyek nem akarnak büntetőeljárás alá vonni. A kriptovaluták eredetének ismerete nagy szerepet játszik ebben. Mivel a kriptovalutának némileg negatív jelentése van, az országok és szervezetek vitatják, hogy a kriptovalutára vonatkozó szabályokat hozzanak-e vagy sem. Bár egyes országok már lépéseket tettek a szabályozás felé, még telhet egy ideig, amíg a világméretű szabályozás megvalósul. Ezért nagyon fontos, hogy a vállalatok körültekintően kezeljék a kriptovalutákat, és ügyeljenek a szabályok betartására.

Elérhetőségünk

Ha kérdései vagy észrevételei vannak a cikk elolvasása után, forduljon bizalommal Maxim Hodakhoz, a Law & More via maxim.hodak@lawandmore.nl, vagy Tom Meevis, a Law & More a tom.meevis@lawandmore.nl címen, vagy a +31 (0) 40-3690680 telefonszámon.

[1] ECLI:NL:RBMNE:2017:5716, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2017:5716.

[2] ECLI:NL:RBROT:2017:8992, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2017:8992.

[3] ECLI:NL:RBAMS:2017:8376, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2017:8376.

[4] Autoriteit Financiële Markten, „Reële cryptocurrencies, https://www.afm.nl/nl-nl/nieuws/2017/nov/risico-cryptocurrencies.

[5] Jelentés Fintech és pénzügyi szolgáltatások: kezdeti szempontok, Nemzetközi Valutaalap 2017.

[6] Autoriteit Financiële Markten, „Bitcoin Futures: AFM op”, https://www.afm.nl/nl-nl/nieuws/2017/dec/bitcoin-futures-zorgplicht.

Adatvédelmi beállítások
Cookie-kat használunk a felhasználói élmény fokozása érdekében a weboldalunk használata során. Ha szolgáltatásainkat egy böngészőn keresztül használja, akkor a böngésző beállításain keresztül korlátozhatja, blokkolhatja vagy törölheti a sütiket. Olyan harmadik felektől származó tartalmakat és szkripteket is használunk, amelyek nyomonkövetési technológiákat használhatnak. Az alábbiakban szelektíven megadhatja beleegyezését az ilyen harmadik felek beágyazásának engedélyezéséhez. Az általunk használt cookie-król, az általunk gyűjtött adatokról és azok feldolgozásáról a teljeskörű tájékoztatásért ellenőrizze a weboldalunkat Adatkezelési tájékoztató
Law & More B.V.