Blog

Válás és a helyzet a koronavírus körül

A koronavírus mindannyiunk számára messzemenő következményekkel jár. Meg kell próbálnunk otthon maradni, amennyire csak lehetséges, és otthonról is dolgoznunk kell. Ez biztosítja, hogy minden nap több időt töltsön el partnerével, mint korábban. A legtöbb ember nem szokott annyi időt együtt tölteni minden nap. Egyes háztartásokban ez a helyzet még a szükséges feszültséget is okozza. Különösen azoknak a partnereknek, akiknek már a koronás válság előtt is kapcsolattartási problémákkal kellett foglalkozniuk, a jelenlegi körülmények tarthatatlan helyzetet teremthetnek. Egyes partnerek arra a következtetésre juthatnak, hogy jobb válni. De mi lenne erre a koronás válság idején? Igényelhető-e házasság felbontására a koronavírussal kapcsolatos intézkedések ellenére, hogy a lehető legnagyobb mértékben otthon maradjanak?

A RIVM szigorúbb intézkedései ellenére továbbra is meg lehet kezdeni a válási eljárásokat. A válás ügyvédei Law & More tanácsot és segítséget nyújt ebben a folyamatban. A válási eljárások során meg lehet különböztetni a közös kérelemre szóló és az egyoldalú válást. Közös kérésre történő válás esetén Ön és (volt) partnere egyetlen petíciót nyújt be. Továbbá egyetért az összes intézkedésben. A házasság felbontására irányuló egyoldalú kérelem a két partner egyikének bírósághoz intézett kérése a házasság felbontására. Közös kérelemre szóló válás esetén a bírósági tárgyalás általában nem szükséges. A házasság felbontására irányuló egyoldalú kérelem esetén bevett gyakorlat az írásbeli forduló után a bírósági szóbeli meghallgatás ütemezése. További információ a válásról a következő oldalon található: válási oldal.

A koronavírus kitörése eredményeként a bíróságok, a bíróságok és a speciális kollégiumok távolról és a lehető legtöbb digitális módszerrel dolgoznak. A koronavírussal kapcsolatos családi ügyekben ideiglenes rendelkezés létezik, amely szerint a kerületi bíróságok elvileg csak szóbelian foglalkoznak azokkal az ügyekkel, amelyeket telefonos (video) kapcsolaton keresztül rendkívül sürgõnek tekintnek. Például egy esetet rendkívül sürgősnek tekintnek, ha a bíróság véleménye szerint a gyermekek biztonsága veszélyben van. Kevésbé sürgős családi ügyekben a bíróságok megvizsgálják, hogy az esetek jellege megfelelő-e írásbeli kezelésre. Ebben az esetben a feleket felkérik, hogy állapodjanak meg ebben. Ha a felek kifogást emelnek az írásbeli eljárás ellen, a bíróság továbbra is ütemezheti a szóbeli meghallgatást telefonos (video) kapcsolaton keresztül.

Mit jelent ez a helyzete szempontjából?

Ha képesek vagyunk megvitatni a válási eljárást egymással, és lehetséges is együtt megállapodni, akkor javasoljuk, hogy részesítsen előnyben a közös válási kérelmet. Most, hogy ez általában nem igényel bírósági meghallgatást, és a válás írásban rendezhető, ez a legalkalmasabb módja annak, hogy válást váljon ki a koronás válság idején. A bíróságok arra törekszenek, hogy a közös kérelemről a törvényben meghatározott határidőn belül hozzanak döntést, még a koronás válság idején is.

Ha nem sikerül megállapodni a (volt) partnerével, akkor egyoldalú válási eljárást kell kényszerítenie. Ez a koronás válság idején is lehetséges. Az egyoldalú kérelemre vonatkozó válási eljárás a petíció benyújtásával kezdődik, amelyben a válást és az esetleges járulékos rendelkezéseket (tartásdíjak, vagyon megosztása stb.) Az egyik partner ügyvédje kéri. Ezt a petíciót majd egy végrehajtó nyújtja be a másik partnernek. A másik partner ezt követően 6 héten belül írásbeli védekezést nyújthat be. Ezt követően általában egy szóbeli meghallgatást terveznek, és elvben az ítélet következik. A corona intézkedések eredményeként a válás egyoldalú kérelme hosszabb ideig tarthat, mielőtt szóbeli meghallgatásra kerülhet sor, ha az esetet nem lehet írásban kezelni.

Ebben az összefüggésben is lehetséges a válási eljárás megindítása a koronás válság idején is. Ez lehet akár közös kérelem, akár egyoldalú válási kérelem.

Online válás a koronás válság idején: Law & More

Szintén ezekben a különleges időkben a Law & More az Ön szolgálatában állnak. Telefonhívás, videohívás vagy e-mail útmutatást adhatunk Önnek. Ha bármilyen kérdése van a válással kapcsolatban, kérjük, ne habozzon kapcsolatba lépni irodánkkal. Örömmel segítünk Önnek!

Megosztás