válás gyerekekkel kép

Válás a gyermekekkel

Amikor elválsz, sok minden megváltozik a családodban. Ha gyermekei vannak, a válás hatása számukra is nagyon nagy lesz. Különösen a fiatalabb gyerekeknek lehet nehéz, ha szüleik elválnak. Minden esetben fontos, hogy a gyermekek stabil otthoni környezetét a lehető legkevésbé károsítsák. Fontos, sőt jogi kötelezettség a gyermekekkel a válás után megállapodások megkötése a családi életről. Az, hogy ez mennyire megvalósítható a gyerekekkel együtt, nyilvánvalóan a gyermekek életkorától függ. A válás a gyermekek számára is érzelmi folyamat. A gyermekek gyakran hűek mindkét szülőhöz, és válásuk során gyakran nem fogják kifejezni valódi érzéseiket. Ezért ők is külön figyelmet érdemelnek.

A kisgyermekek számára először nem lesz teljesen világos, mit jelent számukra a válás. Fontos azonban, hogy a gyermekek tudják, hol állnak, és hogy véleményüket meg tudják adni a válás utáni élethelyzetükről. Természetesen végül a szülőknek kell dönteniük.

Szülői terv

Az elvált szülők számára a törvény gyakran előírja a szülői terv kidolgozását. Mindenesetre kötelező házasságban lévő vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban lévő szülőknek (közös felügyeleti joggal vagy anélkül), valamint a közös gondviseléssel rendelkező szülők együttélésére. A szülői terv olyan dokumentum, amelyben a szülők rögzítik a szülési jog gyakorlásáról szóló megállapodásokat.

Mindenesetre a szülői tervnek megállapodásokat kell tartalmaznia a következőkről:

  • hogyan bevonta a gyermekeket a szülői terv elkészítésébe;
  • hogyan osztja meg az ápolást és nevelést (ápolási szabályok), vagy hogyan kezeli a gyermekeket (hozzáférési szabályok);
  • hogyan és milyen gyakran adsz információt egymásnak gyermekével kapcsolatban;
  • hogyan lehet együtt döntéseket hozni olyan fontos témákban, mint például az iskolaválasztás;
  • az ápolás és a nevelés költségei (gyermekápolási támogatás).

Ezen felül a szülők dönthetnek úgy is, hogy más találkozókat felvesznek a szülői tervbe. Például, amit szülőknek fontosnak tart az nevelésben, bizonyos szabályokat (lefekvés, házi feladat) vagy a büntetésről alkotott nézeteket. A szülői tervbe beépíthetőek a két családdal való kapcsolatfelvételről szóló megállapodások.

Az ápolás szabályozása vagy az érintkezés elrendezése

A szülői terv része az ápolási rendelet vagy a kapcsolatfelvételi rendelet. Azok a szülők, akiknek közös szülői hatalma van, megállapodhatnak a gondozási megállapodásban. Ezek a rendeletek megállapodásokat tartalmaznak arról, hogy a szülők hogyan osztják meg az ápolási és nevelési feladatokat. Ha csak egy szülő rendelkezik szülői hatalommal, akkor kapcsolattartási megállapodásnak nevezik. Ez azt jelenti, hogy a szülő, aki nem rendelkezik szülői hatalommal, továbbra is láthatja a gyermeket, de a szülő nem felelős a gyermek gondozásáért és neveléséért.

Szülői terv elkészítése

A gyakorlatban gyakran előfordul, hogy a szülők nem képesek megállapodni a gyermekekről, majd ezeket a szülési tervbe rögzíteni. Ha a válás után nem tud megállapodást kötni az ex-partnerével a szülői viszonyról, felhívhatja tapasztalt ügyvédeink vagy közvetítőink segítségét. Örömmel segítünk Önnek tanácsadásban és a szülői terv kidolgozásában.

A szülői terv módosítása

Szokásos, hogy a szülői tervet több év elteltével ki kell igazítani. Végül is a gyermekek folyamatosan fejlődnek, és a velük kapcsolatos helyzetek megváltozhatnak. Gondolj például arra a helyzetre, hogy az egyik szülő munkanélkülivé válik, házba költözik stb. Ezért bölcs dolog előzetesen megállapodni abban, hogy például a szülői tervet kétévente felülvizsgálják, és szükség esetén kiigazítják.

Feleségtartási díj

Van gyermeke a partnerével, és széttöredezi? Ekkor fennmarad a gyermekeinek gondozására vonatkozó tartási kötelezettsége. Nem számít, hogy házas volt-e, vagy kizárólag az ex-partnerével élt-e. Minden szülő köteles gyermekeinek pénzbeli gondozását is. Ha a gyerekek inkább az ex-partnerével élnek, akkor hozzá kell járulnia a gyermekek fenntartásához. Tartási kötelezettsége van. A gyermekek támogatásának kötelezettségét gyermektámogatásnak nevezik. A gyermekgondozás addig folytatódik, amíg a gyermekek 21 éves nem lesznek.

Gyerek támogatás minimális összege

A gyermek után járó támogatás minimális összege havonta gyermekenként 25 euró. Ez az összeg csak akkor alkalmazható, ha az adós minimális jövedelmével rendelkezik.

Gyermektámogatás maximális összege

Nincs maximális gyermekápolási összeg. Ez mindkét szülő jövedelmétől és a gyermek igényeitől függ. A tartásdíj soha nem lesz magasabb, mint ez a szükséglet.

Indexálás a gyermek karbantartására

A gyermektámogatás összege évente növekszik. Az igazságügyi miniszter évente meghatározza, hogy a gyermektartás hány százalékkal növekszik. A gyakorlatban ezt a tartásdíjak indexálására hívják. Az indexálás kötelező. A tartásdíjakat fizető személynek januárban minden évben alkalmaznia kell ezt az indexálást. Ha ez nem történik meg, a tartásra jogosult szülő igényelheti a különbséget. Ön a szülő részesíti a tartásdíjakat, és a korábbi élettársa megtagadja a tartásdíjak összegének indexálását? Kérjük, vegye fel a kapcsolatot tapasztalt családjogi ügyvédekkel. Segíthetnek a lejárt indexálás igénylésében. Ezt öt évvel ezelőtt meg lehet tenni.

Ápolási kedvezmény

Ha nem gondoskodó szülő, de rendelkezik látogatási megállapodással, ami azt jelenti, hogy a gyerekek rendszeresen veled vannak, akkor jogosult ápolási kedvezményre. Ezt az árengedményt levonják a fizetendő gyermektámogatásból. Ennek a kedvezménynek a mértéke a látogatástól függ, és 15 és 35 százalék között van. Minél több kapcsolatban van a gyermekével, annál alacsonyabb a tartásdíj összege. Ennek oka az, hogy nagyobb költségek merülnek fel, ha a gyerekek gyakrabban vannak veled.

18 évesnél idősebb gyermekek

Gyermekeinek tartási kötelezettsége a 21. életévük betöltéséig tart. 18 éves kortól egy gyermek fiatal korú. Ettől a pillanattól kezdve már nem lesz semmi köze az ex-partneréhez, ha a gyermeket fenntartja. Ha azonban gyermeke 18 éves, és abbahagyja az iskolát, ez ok a gyermektámogatás leállítására. Ha nem jár iskolába, teljes munkaidőben dolgozhat, és gondoskodhat magáról.

Cserélje meg a tartásdíjat

A gyermek tartására vonatkozó megállapodások elvben továbbra is alkalmazandók a gyermekek 21 éves koráig. Ha időközben valami megváltozik, amely befolyásolja az Ön fizetőképességét, a gyermektámogatást ennek megfelelően módosítani lehet. Gondolkodhat úgy, hogy elveszíti munkáját, többet kereshet, másféle kapcsolatfelvételi megállapodást köthet, vagy pedig újból megházasodhat. Ez mind oka a tartásdíjak felülvizsgálatának. Tapasztalt ügyvédeink ilyen helyzetekben független újraszámítást végezhetnek. Egy másik megoldás az, ha egy közvetítőt hívnak fel, hogy együtt kössön új megállapodásokat. Cégünk tapasztalt közvetítői is segíthetnek Önnek ebben.

Co-szülői

A gyerekek általában válás után mennek el és élnek szüleik mellett. De lehet más is. Ha mindkét szülő úgy dönt, hogy együtt szül, akkor a gyerekek felváltva mindkét szülővel élnek. Az együttnevelés az, amikor a szülők a válás után többé-kevésbé egyenlően osztják el az ápolási és nevelési feladatokat. A gyerekek ezután úgy élnek, mint az apjukkal és az anyjukkal.

Fontos a jó konzultáció

Az együttnevelési rendszert fontolóra vevő szülőknek szem előtt kell tartaniuk, hogy rendszeresen kommunikálniuk kell egymással. Ezért fontos, hogy válás után is képesek legyenek konzultálni egymással, hogy a kommunikáció zavartalanul menjen.

A gyermekek körülbelül annyi időt töltenek az egyik szülőnél, mint a másiknál ​​a szülési formában. Ez általában nagyon kellemes a gyermekek számára. Ezzel a szülői formával mindkét szülő sokat kihozza a gyermek mindennapi életéből. Ez szintén nagy előnye.

Mielőtt a szülők megkezdenék az együttnevelést, számos gyakorlati és pénzügyi kérdésben meg kell egyezniük. Az ezekkel kapcsolatos megállapodások beépíthetők a szülői tervbe.

Az ápolási eloszlásnak nem kell pontosan 50/50-nek lennie

A gyakorlatban az együttnevelés a gondozás szinte egyenlő eloszlása. Például a gyermekek három napot élnek egy szülővel, és négy napot a másik szülővel. Ezért nem szükséges, hogy az ápolás pontosan 50/50 legyen. Fontos, hogy a szülők nézzék meg, mi az igazi. Ez azt jelenti, hogy a 30/70 osztás szintén együttnevelési megállapodásnak tekinthető.

A költségek megoszlása

Az együttnevelési rendszert a törvény nem szabályozza. Elvileg a szülők megállapodnak abban, hogy mely költségeket osztják meg és melyeket nem. Különbséget lehet tenni között saját költségek és költségek meg kell osztani. Saját költségek azok a költségek, amelyeket az egyes háztartások maga viselnek. Példa erre a bérleti díj, telefon és élelmiszerek. A megosztandó költségek tartalmazzák azokat a költségeket, amelyeket az egyik szülő a gyermekek nevében visel. Például: biztosítások, előfizetések, járulékok vagy iskolai díjak.

Együtt nevelés és tartásdíjak

Gyakran azt gondolják, hogy együttes szülő esetén nem kell tartásdíjat fizetni. Ez a gondolat téves. Az együttnevelés során mindkét szülőnek körülbelül azonos költségei vannak a gyerekekkel. Ha az egyik szülő jövedelme magasabb, mint a másiké, könnyebben viseli a gyermekek költségeit. A legmagasabb jövedelemmel rendelkező személy ekkor várhatóan továbbra is fizet némi gyermektartást a másik szülőnek. Ebből a célból tartásdíjat számíthat el egyik tapasztalt családjogi ügyvédünk. Ebben a szülők is megállapodhatnak. Egy másik lehetőség a gyermekszámla megnyitása. Erre a számlára a szülők időarányosan fizethetik ki a részleteket, például a gyermek után járó juttatást. Ezt követően ennek a számlának a gyermekei számára felmerülő kiadások teljesíthetők.

Választást tervez válni, és mindent megtesz a gyermekei számára? Vagy a válás után továbbra is problémái vannak a gyermektartással vagy az együttneveléssel? Ne habozzon kapcsolatba lépni a Law & More. Örömmel adunk tanácsot és iránymutatást nyújtunk Önnek.

Adatvédelmi beállítások
Cookie-kat használunk a felhasználói élmény fokozása érdekében a weboldalunk használata során. Ha szolgáltatásainkat egy böngészőn keresztül használja, akkor a böngésző beállításain keresztül korlátozhatja, blokkolhatja vagy törölheti a sütiket. Olyan harmadik felektől származó tartalmakat és szkripteket is használunk, amelyek nyomonkövetési technológiákat használhatnak. Az alábbiakban szelektíven megadhatja beleegyezését az ilyen harmadik felek beágyazásának engedélyezéséhez. Az általunk használt cookie-król, az általunk gyűjtött adatokról és azok feldolgozásáról a teljeskörű tájékoztatásért ellenőrizze a weboldalunkat Adatkezelési tájékoztató
Law & More B.V.