Határozott idejű munkaszerződés

Határozott idejű munkaszerződés

Míg korábban a határozott idejű munkaszerződések kivételt jelentettek, úgy tűnik, ezek váltak szabállyá. A határozott idejű munkaszerződést ideiglenes munkaszerződésnek is nevezik. Az ilyen munkaszerződést határozott időre kötik. Gyakran hat hónapra vagy egy évre kötik. Ezen kívül ez a szerződés a munkavégzés idejére is megköthető. Mire kell figyelni a munkaszerződés felajánlásakor? mit raksz bele? És hogyan ér véget a munkaszerződés?

Mi ez?

A határozott idejű munkaszerződés meghatározott időtartamra jön létre. Ez lehet néhány hónap, de több év is. Ezt követően a határozott idejű munkaszerződés megszűnik. Ezért automatikusan véget ér, és sem a munkáltatónak, sem a munkavállalónak nem kell további intézkedést tennie. A munkáltatót azonban kártérítési felelősség terhelheti, ha a határozott idejű munkaszerződés lejártakor nem tartja be a felmondási időt. Az „automatikus” lejárat következménye, hogy a határozott idejű munkaszerződés esetén a munkavállalók kevésbé biztosak, mert a munkáltatónak már nem kell felmondania (az UWV felmondási engedélyével) vagy feloszlatnia (kerületi bíróságon keresztül), hogy megszabaduljon. a munkavállalóé. Határozatlan idejű munkaszerződés esetén a munkaszerződést fel kell mondani vagy fel kell bontani. Ezekhez a felmondási formákhoz jó néhány feltétel kapcsolódik.

Különösen a rossz gazdasági időkben vált érdekessé a munkaadók számára a határozott idejű munkaszerződés.

Ajánljon határozott idejű szerződést.

A szerződés megkötése előtt számos fontos szempontot figyelembe kell venni:

Láncelrendezés: határozott idejű szerződések száma

Határozott idejű munkaszerződés esetén figyelembe kell vennie az úgynevezett láncszabályt. Ez határozza meg, hogy a határozott idejű munkaszerződés mikor válik határozatlan idejű munkaszerződéssé. Ennek értelmében 36 hónapon belül legfeljebb három egymást követő ideiglenes munkaszerződést köthet. A kollektív szerződésben más rendelkezések is alkalmazhatók

Több mint három egymást követő ideiglenes munkaszerződést köt? Vagy a munkaszerződések meghaladják a 36 hónapot, beleértve a legfeljebb 6 hónapos időközöket? És a kollektív szerződésben nincs olyan rendelkezés, amely a szerződések számát vagy ezt az időszakot növeli? Ekkor az utolsó ideiglenes munkaszerződés automatikusan határozatlan idejű munkaszerződéssé válik.

A munkaszerződések egymás után jönnek létre, ha a munkavállaló hat hónapig vagy annál rövidebb ideig szolgálaton kívül volt. Meg akarja szakítani a munkaszerződések láncolatát? Ezután több mint hat hónapot kell biztosítania.

adminisztratív főnök

A kollektív szerződés (CAO) néha tartalmaz rendelkezéseket a határozott idejű munkaszerződés megkötésére. Például a kollektív szerződés kivételeket tartalmazhat a szerződéslánc szabálya alól. Gondoljon azokra a rendelkezésekre, amelyek több, hosszabb időszakra szóló ideiglenes munkaszerződést tesznek lehetővé. Az Ön cége vagy iparága rendelkezik kollektív munkaszerződéssel? Ezután ellenőrizze, hogy ezen a területen mit szabályoznak.

Egyenlő bánásmód

A munkavállalóknak számíthatnak az egyenlő bánásmódra. Ez a határozott idejű munkaszerződés felajánlásakor is érvényes. Tilos például a várandós vagy tartósan beteg munkavállaló ideiglenes munkaszerződésének megújítása terhesség vagy krónikus betegség miatt.

Egymást követő munkáltatók

Vannak egymást követő munkáltatók? Ezután a munkaszerződések láncolata folytatódik (és lehet számítani). A későbbi munkáltatók ilyenek lehetnek a cégátvételnél. Vagy ha a munkavállalót egy munkaközvetítő, majd később közvetlenül a munkáltató alkalmazza. A munkavállaló ezután másik munkáltatót kap, de továbbra is ugyanazt vagy hasonló munkát végez.

A szerződés tartalma

A munkaszerződés tartalma nagymértékben megegyezik a határozatlan idejű munkaszerződésével. Van azonban néhány sajátosság:

Időtartam

A határozott idejű munkaszerződésben fel kell tüntetni a munkaszerződés időtartamát. A kifejezést általában kezdési és befejezési dátummal jelölik.

Az is előfordulhat, hogy egy ideiglenes munkaszerződés nem tartalmaz vég dátumot, például egy projekt időtartamára kötött munkaszerződés esetén. Vagy a tartósan beteg alkalmazott helyettesítésére, amíg önállóan folytathatja a munkát. Ilyen esetekben objektíven kell tudnia megállapítani a projekt végét vagy a tartósan beteg munkavállaló visszatérését. A munkaszerződés vége ekkor ettől az objektív elhatározástól függ, nem pedig a munkavállaló vagy a munkáltató akaratától.

Ideiglenes felmondási záradék

Bölcs dolog, ha a határozott idejű munkaszerződésbe belefoglal egy ideiglenes felmondási záradékot. Ez a záradék lehetőséget ad a munkaszerződés idő előtti felmondására. Ne felejtse el megnevezni a felmondási időt. Ne feledje, hogy a munkaszerződést nem csak a munkáltató mondhatja fel idő előtt, hanem a munkavállaló is.

Próbaidő

Határozott idejű munkaszerződés esetén próbaidő csak néha megengedett. Próbaidőt csak a következő szerződéses időtartamú ideiglenes munkaszerződésben vállalhat:

 • Hat hónapnál hosszabb, de két évnél rövidebb: legfeljebb egy hónap próbaidő;
 • 2 év vagy több: legfeljebb két hónap próbaidő;
 • Lejárati dátum nélkül: legfeljebb egy hónap próbaidő.

Versenyzáradék

1. január 2015-je óta tilos a határozott idejű munkaszerződésbe versenytilalmi záradékot beépíteni. Kivétel ez alól a fő szabály alól, hogy a határozott idejű munkaszerződésben versenytilalmi kikötés szerepelhet, ha a versenytilalmi záradékhoz olyan indoklás tartozik, amely azt mutatja, hogy a kikötésre a munkaviszonyhoz kapcsolódó jelentős üzleti vagy szolgáltatási érdek miatt van szükség. a munkáltató része. Ezért a határozott idejű munkaszerződésben versenytilalmi záradék csak kivételes esetben szerepelhet.

Mikor válik a gyors szerződésből végleges szerződés?

Határidős szerződés három egymást követő ideiglenes szerződés után

A munkavállaló automatikusan határozatlan idejű szerződést köt, ha:

 • Több mint három ideiglenes szerződése volt ugyanazzal a munkáltatóval, vagy;
 • Több mint három ideiglenes szerződése volt egymást követő munkáltatókkal azonos típusú munkára. (Például ha a munkavállaló először egy munkaközvetítőn keresztül dolgozik, majd közvetlenül a munkáltatóhoz csatlakozik), és;
 • A szerződések közötti szünet (intervallum) legfeljebb 6 hónap. Évente legfeljebb 9 hónapig végezhető időszakos ismétlődő munkáknál (nem csak idénymunkában) legfeljebb 3 hónap lehet a szerződések között. Ezt azonban bele kell foglalni a kollektív szerződésbe, és;
 • A munkavállaló 3. szerződése 1. január 2020-jén vagy azt követően jár le, és;
 • A kollektív szerződésben más feltétel nincs, mivel a kollektív szerződésben foglaltak az elsőbbséget élvezik.

Határidős szerződés három év ideiglenes szerződés után

A munkavállaló automatikusan állandó szerződést köt, ha:

 • Több, mint három évre több ideiglenes szerződést kapott ugyanazzal a munkáltatóval. Vagy azonos típusú munkára egymást követő munkáltatókkal;
 • A szerződések között maximum 6 hónap telik el (az intervallum). Évente legfeljebb 9 hónapig végezhető időszakos ismétlődő munkáknál (nem csak idénymunkában) legfeljebb 3 hónap lehet a szerződések között. Ezt azonban bele kell foglalni a kollektív szerződésbe;
 • A kollektív szerződésben nincs más feltétel.

kivételek

A láncszabály csak egyesekre vonatkozik. Ön nem jogosult a határozatlan idejű szerződés automatikus meghosszabbítására az alábbi helyzetekben:

 • BBL (szakképzési) tanfolyam tanulószerződésére;
 • 18 éven aluliak, legfeljebb heti 12 órás munkaidővel;
 • Egy ideiglenes munkavállaló ügynökségi záradékkal;
 • Ön gyakornok;
 • Ön helyettesítő tanár az általános iskolában pedagógus vagy tanári kisegítő személyzet betegsége esetén;
 • AOW korú vagy. A munkáltató az állami nyugdíjkorhatártól számított 4 éven belül hat ideiglenes szerződést köthet a munkavállalóval.

A határozott idejű munkaszerződés vége

A határozott idejű munkaszerződés a megállapodás szerinti időszak végén vagy egy projekt befejezését követően ér véget. 6 hónapos vagy hosszabb időre szóló munkaszerződésről van szó? Ha igen, akkor fel kell mondania, azaz írásban jeleznie kell, hogy kívánja-e a munkaszerződést folytatni, és ha igen, milyen feltételekkel. Például, ha nem hosszabbítja meg a munkaerő-kölcsönzési szerződést. Az lenne a legjobb, ha legkésőbb egy hónappal a munkaszerződés lejárta előtt felmondana. Ha ezt elmulasztja, egyhavi fizetéssel kell kompenzálnia. Vagy ha túl későn ad fel, arányos összeget. A munkáltatónak kell bizonyítania, hogy időben írásban felmondta. Ezért javasoljuk, hogy az értesítést ajánlott levélben küldje el, és őrizze meg a nyomon követési bizonylatot. Jelenleg gyakran használnak fogadást és olvasást visszaigazoló e-mailt is.

Következtetés

Mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára bölcs dolog, ha a szükséges szerződéseket (például határozott idejű és határozatlan idejű munkaszerződéseket) ügyvéd készíti el. Különösen egy munkáltató számára egyetlen tervezet létrehozhat egy modellt, amelyet minden jövőbeni munkaszerződéshez használhat. Egyébként, ha időközben problémák merülnek fel (pl. elbocsátás vagy a felügyeleti lánc körüli problémák), akkor is tanácsos ügyvédet igénybe venni. Egy jó ügyvéd több problémát tud megelőzni, és megoldja a már felmerült problémákat.

Kérdése van az ideiglenes szerződésekkel kapcsolatban, vagy szeretne szerződést kötni? Ha igen, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot. Ügyvédeink erre szakosodtak munkajog és szívesen segítek neked!

 

Adatvédelmi beállítások
Cookie-kat használunk a felhasználói élmény fokozása érdekében a weboldalunk használata során. Ha szolgáltatásainkat egy böngészőn keresztül használja, akkor a böngésző beállításain keresztül korlátozhatja, blokkolhatja vagy törölheti a sütiket. Olyan harmadik felektől származó tartalmakat és szkripteket is használunk, amelyek nyomonkövetési technológiákat használhatnak. Az alábbiakban szelektíven megadhatja beleegyezését az ilyen harmadik felek beágyazásának engedélyezéséhez. Az általunk használt cookie-król, az általunk gyűjtött adatokról és azok feldolgozásáról a teljeskörű tájékoztatásért ellenőrizze a weboldalunkat Adatkezelési tájékoztató
Law & More B.V.