meg akarom ragadni! Kép

meg akarom ragadni!

Ön nagy mennyiséget szállított az egyik vásárlójának, de a vevő nem fizeti ki az esedékes összeget. Mit tudsz csinálni? Ezekben az esetekben a vevő áruit lefoglalhatja. Ez azonban bizonyos feltételekhez kötött. Ezenkívül különböző típusú rohamok léteznek. Ebben a blogban mindent elolvashatsz, amit az adósaid letiltásáról tudni kell.

Elővigyázatossági vs. végrehajtó csatolás

Kétféle lefoglalást különböztethetünk meg, az elővigyázatossági és a végrehajtói lefoglalást. Előítéletes lefoglalás esetén a hitelező ideiglenesen lefoglalhatja az árut, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az adósnak lesz még elegendő pénze a tartozását később kifizetni. Az elővigyázatossági zár alá vételt követően a hitelezőnek eljárást kell indítania annak érdekében, hogy a bíróság dönthessen a lefoglalás alapjául szolgáló összeütközésről. Ezeket az eljárásokat érdemi eljárásnak is nevezik. Leegyszerűsítve: a hitelező őrizetbe veszi az adós javait, amíg a bíró érdemben nem dönt. Ezért az árukat addig nem lehet eladni. A végrehajtási letiltás során viszont az árukat lefoglalják, hogy eladják. Az eladásból származó bevételt ezután az adósság kifizetésére fordítják.

Megelőző roham

A roham mindkét formája nem megengedett csak úgy. Az előzetes ítélet csatolásához engedélyt kell kérnie az ideiglenes intézkedést elrendelő bírótól. Ennek érdekében ügyvédjének kérelmet kell benyújtania a bírósághoz. A kérelemben azt is meg kell jelölni, hogy miért kíván előítéletes mellékletet csatolni. Biztosan félni kell a sikkasztástól. Miután a bíróság megadta az engedélyt, az adós vagyona lefoglalható. Itt fontos, hogy a hitelező ne önállóan lefoglalhassa az árut, hanem végrehajtó útján történjen. Ezt követően a hitelezőnek tizennégy napja van az érdemi eljárás megindítására. Az előítéletes lefoglalás előnye, hogy a hitelezőnek nem kell attól tartania, hogy ha a tartozást bíróság előtti érdemi eljárásban ítélik meg, az adósnak nem marad pénze a tartozás megfizetésére.

Végrehajtói lefoglalás

Végrehajtási lefoglalás esetén végrehajtási jogcím szükséges. Ez általában a bíróság végzésével vagy ítéletével jár. A végrehajtási határozathoz ezért gyakran szükséges, hogy a bírósági eljárást már lefolytatták. Ha rendelkezik a végrehajtható okirattal, kérheti a bírósági végrehajtót annak kézbesítésére. Ennek során a végrehajtó felkeresi az adóst, és meghatározott időn belül (például két napon belül) elrendeli a tartozás megfizetését. Ha az adós ezen határidőn belül nem fizet, a bírósági végrehajtó végrehajthatja az adós teljes vagyonának lefoglalását. A végrehajtó ezeket az árukat végrehajtási árverésen értékesítheti, majd a bevétel a hitelezőhöz kerül. Az adós bankszámlája is lefoglalható. Természetesen ebben az esetben nem kell árverést tartani, de a pénzt a végrehajtó beleegyezésével közvetlenül a hitelezőhöz lehet utalni.

Law & More