Prudenciális elbocsátási kép

Prudenciális elbocsátás

Bárki szembesülhet az elbocsátással

Különösen ebben a bizonytalan időben jó esély van arra, hogy az elbocsátással kapcsolatos döntést a munkáltató hozza meg. Ha azonban a munkáltató felmondást akar folytatni, akkor is döntését az elbocsátás konkrét okainak egyikére kell alapoznia, jól meg kell alátámasztania és be kell bizonyítania a létezését. Az elbocsátásnak nyolc teljes jogi alapja van.

Jelenleg a legfontosabb alap, amelyre figyelmet érdemel prudenciális elbocsátás. Végül is a koronaszál válságnak a vállalatokra gyakorolt ​​hatása óriási, és nemcsak a vállalkozáson belüli munkavégzés módjára, hanem különösen az értékesítés mennyiségére is kihatással van. Mivel a munka megáll, a legtöbb vállalatnak továbbra is költségei vannak. Hamarosan kialakulhat olyan helyzet, hogy a munkáltató kénytelen lesz a munkatársait felmenteni. A legtöbb munkáltató számára a bérköltségek jelentik a legnagyobb költségeket. Igaz, hogy ebben a bizonytalan időszakban a munkáltatók fellebbezhetnek a Foglalkoztatási Hidak Sürgősségi Alapján (MOST), és a bérköltségeket részben a kormány kompenzálja, hogy a munkáltatók nem bocsátják el alkalmazottaikat. A sürgősségi alap azonban csak egy ideiglenes megállapodásra vonatkozik, legfeljebb három hónapra. Ezt követően a bérköltségek ellentételezése megszűnik, és sok alkalmazottnak továbbra is elbocsátást kell szembenéznie olyan gazdasági okok miatt, mint például a pénzügyi helyzet romlása vagy a munka elvesztése.

Mielőtt azonban a munkáltató üzleti okokból elbocsáthatna, először kérelmeznie kell az UWV-től elbocsátási engedélyt. Ahhoz, hogy ilyen engedélyre jogosult legyen, a munkáltatónak:

  • megfelelően motiválni az elbocsátás oka és bizonyítani, hogy egy vagy több munkahely egy jövőbeli 26 hetes időszakban szükségszerűen el fog veszni a hatékony üzleti műveletekkel kapcsolatos intézkedések eredményeként, amelyek viszont az üzleti feltételek eredményei;
  • bizonyítani, hogy a munkavállalót nem lehet újból kinevezni egy másik megfelelő helyzet a társaságán belül;
  • bizonyítani, hogy eleget tett a elmélkedés elvemás szavakkal: az elbocsátás törvényben előírt sorrendje; a munkáltató nem szabadon választhatja meg, hogy melyik alkalmazottat jelölje el az elbocsátáshoz.

Miután az alkalmazott lehetőséget kapott arra, hogy megvédje magát ez ellen, az UWV dönt arról, hogy a munkavállalót el lehet-e bocsátani. Ha az UWV engedélyt ad az elbocsátásra, a munkáltatónak négy héten belül felmondó levél útján kell elbocsátania. Ha egy alkalmazott nem ért egyet az UWV döntésével, petíciót nyújthat be a kerületi bírósághoz.

A fentiekre tekintettel az elbocsátásról szóló döntést a munkaadó egyszerűen nem hozhatja meg, és bizonyos feltételek, amelyek szigorúak, érvényes érvényes elbocsátásra vonatkoznak. Ezenkívül az elbocsátás bizonyos jogokat és kötelezettségeket von maga után a felek számára. Ebben az összefüggésben fontos, hogy a felek tartsák szem előtt a következő pontokat:

  • Az elbocsátás tilalma. Ha a munkavállaló határozott vagy határozatlan ideig munkaszerződéssel rendelkezik, akkor bizonyos fokú elbocsátási védelmet kap. Végül is számos általános és különleges tilalom létezik az elbocsátás alapján, amelyek alapján a munkáltató az indokok, például a prudenciális elbocsátás ellenére nem szabad elbocsátani alkalmazottját, vagy csak különleges körülmények között. Például a munkáltató nem bocsáthatja el alkalmazottját betegség alatt. Ha egy alkalmazott megbetegszik, miután a munkáltató benyújtotta az elbocsátási kérelmet az UWV-nek, vagy ha a munkavállaló az elbocsátási engedély kiadásakor már felépült, az elbocsátás tilalma nem vonatkozik, és a munkáltató továbbra is folytathatja az elbocsátást.
  • Átmeneti fizetés. Mind az állandó, mind a rugalmas alkalmazottaknak törvényes joga van az átmeneti fizetésre, okától függetlenül. A munkavállaló kezdetben csak két év után volt jogosult átmeneti kompenzációra. A WAB 1. január 2020-jei bevezetésével az átmeneti kifizetés az első munkanaptól kezdődik. Az ügyeleti vagy a próbaidőszak alatt elbocsátott alkalmazottak szintén jogosultak átmeneti fizetésre. Ugyanakkor viszont eltörlik a tíz évnél hosszabb munkaszerződéssel rendelkező munkavállalók átmeneti kifizetését. Ez azt jelenti, hogy a munkáltatónak „olcsóbb” lesz a hosszú távú munkaszerződéssel rendelkező munkavállaló elbocsátása.

Van kérdése az elbocsátással kapcsolatban? További információ az okokról, az eljárásokról és szolgáltatásainkról a weboldalunkon található elbocsátási hely. At Law & More megértjük, hogy az elbocsátás a munkajog egyik legszélesebb körű intézkedése, amely messzemenő következményekkel jár mind a munkavállalóra, mind a munkáltatóra. Ezért használunk személyes megközelítést, és veled együtt meg tudjuk határozni a helyzetet és a lehetőségeket. Az elbocsátással foglalkozik? Kérem, hívjon Law & More. Law & More az ügyvédek az elbocsátási törvény szakértői, és örömmel adnak jogi tanácsot vagy segítséget az elbocsátási eljárás során.

Law & More