A kifogási eljárás

A kifogási eljárás

Meghívás esetén lehetősége van arra, hogy megvédje magát az idézésben szereplő követelésekkel szemben. A meghívás azt jelenti, hogy hivatalosan meg kell jelenniük a bíróságon. Ha nem tesz eleget és a megjelölt napon nem jelenik meg a bíróságon, a bíróság távollétében határoz meg. Még akkor is, ha nem fizeti meg a bírósági illetéket (időben), amely hozzájárul az igazságszolgáltatás költségeihez, a bíró távollétében ítéletet hozhat. Az „in absentia” kifejezés arra a helyzetre utal, amikor a bírósági ügyet jelenléte nélkül tárgyalják. Ha érvényesen meghívtak alperesként, de nem jelenik meg, akkor valószínű, hogy a másik fél követelését nem teljesítik.

Ha a meghívás után nem jelenik meg a bíróságon, ez nem jelenti azt, hogy már nincs esélye megvédeni magát. Két lehetőség van arra, hogy továbbra is megvédje Önt a másik fél követeléseivel szemben:

  • Tisztítás távollétében: ha alperesként nem jelenik meg az eljárásban, a bíróság távollétében határoz meg. A megjelenés hiánya és a távollétben hozott ítélet között azonban lesz némi idő. Időközben távollétében megtisztulhat. A késedelem megtisztítása azt jelenti, hogy továbbra is megjelenik az eljárásban, vagy hogy továbbra is fizeti a bírósági díjat.
  • Ellenvetés: ha távollétében ítéletet hoztak, a távollétét már nem lehet megtisztítani. Ebben az esetben a kifogás az egyetlen módja annak, hogy megvédje Önt a másik fél által az ítéletben foglalt követelésekkel szemben.

A kifogási eljárás

Hogyan állíthat be kifogást?

A kifogást az ellenállás idézésének kézbesítésével lehet beállítani. Ez újból megnyitja az eljárást. Az idézésnek tartalmaznia kell a kereset elleni védekezést. A fellebbezésben tehát mint alperest felhívja Önt arra, hogy miért gondolja úgy, hogy a bíróság helytelenül adta helyt a felperes keresetének. A kifogásközlésnek számos jogi követelménynek meg kell felelnie. Ezek ugyanazokat a követelményeket tartalmazzák, mint a rendes idézés. Ezért bölcs dolog az ügyvédnél felkeresni Law & More kifogást idézni.

Milyen határidőn belül kell kifogást benyújtania?

A kifogási nyilatkozat négy hétre szól. A külföldön élő vádlottak esetében a kifogás benyújtásának határideje nyolc hét. A négy vagy nyolc hetes időszak három pillanatban kezdődhet:

  • Az időtartam akkor kezdődik, amikor a végrehajtó a mulasztási ítéletet az alperesnek átadta;
  • Ez az időtartam akkor kezdődik, ha Ön, mint alperes, olyan cselekményt hajt végre, amelynek eredményeként Ön ismeri az ítéletet vagy annak kézbesítését. A gyakorlatban ezt ismerős cselekedetnek nevezik;
  • Az időtartam a határozat végrehajtásának napján is kezdődhet.

Nincs különbség a fenti határidők között. Figyelembe kell venni azt az időszakot, amely az első kezdődik.

Milyen következményekkel jár a kifogás?

Ha kifogást indít, az ügyet újra megnyitják, ahogy volt, és továbbra is előadhatja védekezését. A kifogást ugyanazon bírósághoz nyújtják be, amely az ítéletet kiadta. A törvény szerint a kifogás felfüggeszti a távollétében hozott ítélet végrehajtását, kivéve, ha az ítéletet ideiglenesen végrehajthatónak nyilvánították. A legtöbb nem teljesítő határozatot a bíróság ideiglenesen végrehajthatónak nyilvánítja. Ez azt jelenti, hogy az ítélet kifogás benyújtása esetén is végrehajtható. Ezért az ítéletet nem lehet felfüggeszteni, ha a bíróság ideiglenesen végrehajthatónak nyilvánította. A felperes ezután közvetlenül végrehajthatja az ítéletet.

Ha a meghatározott határidőn belül nem nyújt be kifogást, a mulasztási ítélet res judicata lesz. Ez azt jelenti, hogy ezután más jogorvoslati lehetőség nem lesz elérhető az Ön számára, és hogy a mulasztási ítélet végleges és visszavonhatatlanná válik. Ebben az esetben tehát az ítélet kötelező. Ezért nagyon fontos, hogy időben kifogást nyújtson be.

Kifogást emelhet egy jelentkezési eljárásban is?

A fentiekben az idézési eljárásban megfogalmazott kifogással foglalkoztak. A jelentkezési eljárás különbözik az idézési eljárástól. A felszólalóval szemben a kereset a bírósághoz fordul. A bíró ezután másolatokat küld az érdekelt feleknek, és lehetőséget biztosít számukra, hogy reagáljanak a kérelemre. Az idézési eljárással ellentétben a jelentkezési eljárást távollétében nem fogadják el, ha Ön nem jelenik meg. Ez azt jelenti, hogy a kifogásolási eljárás nem áll rendelkezésre az Ön számára. Igaz, hogy a törvény nem írja elő, hogy a bírósági eljárás során a bíróság teljesíti a kérelmet, kivéve, ha a kérelem jogellenesnek vagy megalapozatlannak tűnik, de a gyakorlatban ez gyakran fordul elő. Ezért fontos jogorvoslat benyújtása, ha nem ért egyet a bíróság határozatával. A keresetindítási eljárásban csak a fellebbezés és az azt követő kaszálás lehetősége áll rendelkezésre.

Ön távollétében ítélték el? És szeretné törölni a büntetését távollétében vagy tárgya ellenzéki idézés útján? Vagy fellebbezést vagy kassza fellebbezést kíván benyújtani kérelmezési eljárás során? A Law & More készek segíteni a bírósági eljárásokban, és örömmel gondolkozik veled.

Law & More