Transzgresszív viselkedés a munkahelyen

Transzgresszív viselkedés a munkahelyen

#MeToo, a The Voice of Holland dráma, a De Wereld Draait Door félelemkultúrája stb. A hírek és a közösségi média hemzsegnek a munkahelyi transzgresszív viselkedésről szóló történetekben. De mi a munkaadó szerepe a transzgresszív viselkedésben? Ebben a blogban olvashatsz róla.

Mi az a transzgresszív viselkedés?

A transzgresszív viselkedés egy személy olyan viselkedésére utal, ahol a másik személy határait nem tartják tiszteletben. Ez magában foglalhatja a szexuális zaklatást, megfélemlítést, agressziót vagy diszkriminációt. A határokon átnyúló magatartás történhet online és offline is. Egy bizonyos transzgresszív viselkedés eleinte ártatlannak tűnhet, és nem szándékosan bosszantó, de gyakran károsítja a másik személyt fizikai, érzelmi vagy mentális szinten. Ez a kár súlyos egészségügyi problémákat okozhat az érintett személynek, de végső soron a munkaadót is károsíthatja munkával való elégedetlenség és fokozott hiányzás formájában. Ezért a munkahelyen nyilvánvalónak kell lennie, hogy milyen magatartás a helyénvaló vagy nem helyénvaló, és milyen következményekkel jár, ha ezeket a határokat átlépik.

A munkáltató kötelezettségei

A munkakörülményekről szóló törvény értelmében a munkáltatóknak biztosítaniuk kell a biztonságos munkakörnyezetet. A munkáltatónak intézkedéseket kell hoznia a szabályszegés megelőzésére és megakadályozására. A munkáltatók ezt általában úgy kezelik, hogy követik a viselkedési protokollt, és bizalmas tanácsadót neveznek ki. Ezen kívül magának kell jó példát mutatnia.

Magatartási protokoll

A szervezetnek tisztában kell lennie a vállalati kultúrán belül érvényes határokkal, és azzal, hogy hogyan kezelik azokat az eseteket, amikor ezeket a határokat átlépik. Ez nemcsak azt biztosítja, hogy az alkalmazottak kisebb valószínűséggel lépik át ezeket a határokat, de a túlzó magatartással találkozó alkalmazottak tudják, hogy munkáltatójuk megvédi őket, és nagyobb biztonságban érzik magukat. Az ilyen protokolloknak ezért nyilvánvalóvá kell tenniük, hogy milyen viselkedést várnak el az alkalmazottaktól, és milyen magatartás tartozik a transzgresszív magatartás alá. Tartalmaznia kell annak magyarázatát is, hogy a munkavállaló hogyan jelentheti be az áthágó magatartást, milyen lépéseket tesz a munkáltató a bejelentést követően, és milyen következményei vannak a munkahelyi szabályszegő magatartásnak. Természetesen elengedhetetlen, hogy a munkavállalók ismerjék ennek a protokollnak a létezését, és a munkáltató ennek megfelelően járjon el.

Megbízott

A bizalmas kinevezésével az alkalmazottak kapcsolattartó ponttal rendelkeznek, ahol kérdéseket tehetnek fel és jelentéseket tehetnek. A vagyonkezelő célja tehát, hogy útmutatást és támogatást nyújtson az alkalmazottaknak. A bizalmas lehet a szervezeten belüli vagy kívülálló személy. A szervezeten kívüli bizalmasnak megvan az az előnye, hogy soha nem érintett a problémában, ami megkönnyítheti a megközelítését. A viselkedési protokollhoz hasonlóan az alkalmazottaknak ismerniük kell a bizalmast és a velük való kapcsolatfelvétel módját.

Vállalati kultúra

A lényeg az, hogy a munkáltatónak nyitott kultúrát kell biztosítania a szervezeten belül, ahol az ilyen kérdéseket meg lehet vitatni, és a munkavállalók úgy érzik, számon kérhetik egymást a nemkívánatos magatartásért. Ezért a munkáltatónak komolyan kell vennie ezt a témát, és meg kell mutatnia ezt a hozzáállást alkalmazottai felé. Ez magában foglalja a lépések megtételét is, ha jelentés készül a határokon átnyúló magatartásról. Ezeknek a lépéseknek nagymértékben a helyzettől kell függniük. Ennek ellenére fontos megmutatni mind az áldozatnak, mind a többi alkalmazottnak, hogy a határokon átnyúló munkahelyi magatartás nem tolerálható.

Munkáltatóként kérdései vannak a munkahelyi transzgresszív magatartásra vonatkozó politika bevezetésével kapcsolatban? Vagy Ön munkavállalóként a munkahelyi erőszakos magatartás áldozata, és a munkáltatója nem tesz megfelelő lépéseket? Akkor lépjen kapcsolatba velünk! A miénk munkajogászok szívesen segítek!

 

Law & More