FOGLALKOZTATÁSI SZERZŐDÉS SZÜKSÉGRE?
Kérdezze meg a jogi segítséget

JOGSZERZŐK SPECIÁLISOK A SZERINTI JOGON

kockás Egyértelmű.

kockás Személyes és könnyen elérhető.

kockás A te érdekeid az elsők.

Könnyen megközelíthető

Könnyen megközelíthető

Law & More hétfőtől péntekig elérhető
08:00 és 22:00 között, valamint hétvégén 09:00 és 17:00 között

Jó és gyors kommunikáció

Jó és gyors kommunikáció

Ügyvédeink meghallgatják az ügyét és felmerülnek
megfelelő cselekvési tervvel

Személyes megközelítés

Személyes megközelítés

Munkamódszerünk biztosítja, hogy ügyfeleink 100%-a
ajánl minket, és átlagosan 9.4-es értékelést kapunk

Munkaszerződés

A munkaszerződés írásbeli szerződés, amely tartalmazza a munkáltató és a munkavállaló közötti összes megállapodást. A megállapodás mindkét fél számára tartalmaz minden jogot és kötelezettséget.

Előfordulhat, hogy nem egyértelmű, hogy létezik-e munkaszerződés vagy sem. A törvény szerint a munkaszerződés olyan megállapodás, amelyben az egyik fél, a munkavállaló vállalja, hogy bizonyos ideig a másik fél, a munkáltató szolgálatában végzi munkáját, és e munkáért fizetést kap. Ebben a meghatározásban öt fő elemet különböztetünk meg:

 • a munkavállalónak munkát kell végeznie;
 • a munkáltatónak munkabért kell fizetnie a munkáért;
 • a munkát egy bizonyos ideig kell elvégezni;
 • tekintélyi viszonynak kell lennie;
 • a munkavállalónak magának kell elvégeznie a munkát.

Tom Meevis kép

Tom Meevis

IRÁNYÍTÓ PARTNER / JOGI TANÁCS

tom.meevis@lwandmore.nl

Ügyvédi iroda be Eindhoven és a Amsterdam

Vállalati ügyvéd

"Law & More ügyvédek
részt vesznek és együtt tudnak érezni
az ügyfél problémájával”

A munkaszerződések típusai

Különböző típusú munkaszerződések léteznek, és a típus a munkáltató és a munkavállaló közötti munkaviszonytól függ. A munkáltató és a munkavállaló határozott időre vagy határozott időre köthet munkaszerződést.

Határozott idejű munkaszerződés

Határozott idejű munkaszerződés esetén a szerződés lejáratának dátumát rögzítik. Egy másik lehetőség az, hogy a munkáltató és a munkavállaló beleegyeznek egy bizonyos ideig tartó munkaviszonyba, például egy adott projekt idõtartamára. A szerződés automatikusan megszűnik a projekt megszűnésekor.

Amit az ügyfelek mondanak rólunk

[show-testimonials orderby='menu_order' order='DESC' limit='1′ pagination='on' layout='grid' options='theme:none,info-position:info-below,text-alignment:center, oszlopok:1,szűrő:nincs,értékelés:on,quote-content:short,charlimitextra:(…),display-image:on,image-size:ttshowcase_small,image-shape:circle,image-effect:none,image- link:on']

Ügyvédeink készséggel állnak az Ön rendelkezésére:

Office Law & More

A munkáltató határozott időre szóló munkaszerződést ajánlhat fel a munkavállaló számára, legfeljebb háromszor 24 hónapos időtartam alatt. Ha a határozott idejű munkaszerződések között van egy olyan időszak, amely alatt nincs munkaszerződés, és ennek az időszaknak legfeljebb 6 hónapja van, akkor a szerződések közötti időt a 24 hónapos időszak kiszámításakor ennek ellenére figyelembe vesszük.

A határozott időre szóló munkaszerződés felmondása

A határozott idejű munkaszerződés a törvény által véget ér. Ez azt jelenti, hogy a szerződés automatikusan megszűnik a megállapodás szerinti időben, anélkül, hogy bármilyen intézkedést megtenne. A munkáltató egy hónappal korábban írásban értesíti a munkavállalót arról, hogy a munkaszerződést meghosszabbítják-e, és ha igen, milyen feltételekkel. A határozott idejű munkaszerződést azonban akkor kell felmondani, ha a felek megállapodtak abban, vagy ha ezt törvény előírja.

A határozott idejű munkaszerződést csak idő előtt lehet felmondani, azaz a munkaszerződés futamideje lejárta elõtt, ha mindkét fél írásban megállapodott. Ezért tanácsos a határozott idejű munkaszerződésbe mindig belefoglalni egy ideiglenes felmondási záradékot, felmondási idővel.

Jogi segítséget keres határozott idejű munkaszerződés elkészítéséhez? Ügyvédei Law & More az Ön szolgálatában állnak.

Határozatlan időre szóló munkaszerződés

A határozatlan időre szóló munkaszerződést állandó munkaszerződésnek is nevezik. Ha nem születik megállapodás a szerződéskötési időszakról, a munkaszerződés határozatlan időtartamra szól. Az ilyen típusú munkaszerződés a megszűnéséig folytatódik.

A munkaszerződés határozatlan időre szól

A határozott idejű munkaszerződéssel kapcsolatos fontos különbség a felmondás módja. A határozatlan időre szóló munkaszerződés felmondásához előzetes értesítés szükséges. A munkáltató az UWV-nél kérelmezheti elbocsátási engedélyt, vagy kérheti a kerületi bíróságtól a szerződés felmondását. Ehhez azonban érvényes okra van szükség. Ha a munkáltató megkapja az elbocsátási engedélyt, akkor az alkalmazandó felmondási határidő betartása mellett fel kell mondania a munkaszerződést.

A határozatlan időre szóló munkaszerződés felmondásának okai

A munkáltató csak akkor szabadon bocsáthatja el a munkavállalót, ha erre jó oka van. Ezért ésszerű oknak kell lennie az elbocsátásnak. A következők az elbocsátás leggyakoribb formái.

Elbocsátás gazdasági okokból

Ha a munkáltató társaságában a körülmények elég indokoltak a munkavállaló elbocsátásának kérésére, akkor ezt gazdasági okokból felmondásnak nevezzük. Különböző gazdasági okok lehetnek:

 • rossz vagy romló pénzügyi helyzet;
 • munkacsökkentés;
 • szervezeti vagy technológiai változások a vállalaton belül;
 • az üzlet beszüntetése;
 • a cég áthelyezése.

MunkaszerződésFunkcionális elbocsátás

A diszfunkció miatt történő elbocsátás azt jelenti, hogy a munkavállaló nem felel meg a munkakör követelményeinek, és alkalmatlan a munkájára. A munkavállaló számára egyértelműnek kell lennie, hogy a munkáltató véleménye szerint mit kell javítani a működését illetően. A fejlesztési folyamat részeként rendszeresen teljesítményinterjúkat kell tartani a munkavállalóval. Meg kell fontolni, hogy harmadik fél kínáljon tanfolyamokat vagy coachingokat a munkáltató költségén. Az interjúkról jelentéseket kell készíteni, és azokat be kell illeszteni az alkalmazott személyi aktájába. Ezen túlmenően az alkalmazottnak elegendő időt kell biztosítani teljesítményének javítására.

Azonnali elbocsátás

Azonnali felmondás esetén a munkáltató az alkalmazott munkaszerződését azonnali hatállyal, azaz előzetes értesítés nélkül mondja fel. A munkáltatónak sürgősen meg kell indokolnia ezt, és az elbocsátást „azonnal” kell megadni. Ez azt jelenti, hogy a munkáltatónak azonnal el kell bocsátania a munkavállalót, amikor a sürgős ok egyértelmű. Az elbocsátás okát a felmondással egyidejűleg kell megadni. A következő okok sürgősnek tekinthetők:

 • lopás;
 • sikkasztás;
 • rossz bánásmód;
 • durva sértés;
 • nem őrzi meg az üzleti titkokat.

Lemondás közös megegyezéssel

Ha a munkáltató és a munkavállaló egyaránt megállapodnak a munkaszerződés felmondásában, akkor a felek közötti megállapodásokat egyezségi megállapodás rögzíti. Ebben az esetben a munkaszerződés kölcsönös megállapodással szűnik meg. A munkáltatónak nem kell engedélyt kérnie az UWV-től vagy a kerületi bíróságtól a munkaszerződés felmondásához.

Van kérdése a munkaszerződéssel kapcsolatban? Kérjen jogi segítséget Law & More.

Szeretné tudni, mit Law & More ügyvédi irodaként szolgálhat Önnek Eindhoven és a Amsterdam?
Ezután vegye fel velünk a kapcsolatot a +31 40 369 06 80 telefonon, vagy küldjön e-mailt a következő címre:
úr. Tom Meevis, a Law & More - tom.meevis@lawandmore.nl
úr. Maxim Hodak, a & More ügyvédje - maxim.hodak@lawandmore.nl

Law & More