Cryptocurrency: A forradalmi technológia uniós és holland jogi szempontjai

Bevezetés

A kriptovaluta világméretű növekedése és növekvő népszerűsége kérdéseket vetett fel az új pénzügyi jelenség szabályozási szempontjaival kapcsolatban. A virtuális valuták kizárólag digitálisak, és egy blokklánc néven ismert hálózaton keresztül szerveződnek, amely egy online főkönyv, amely biztonságosan nyilvántartja az összes tranzakciót egy helyen. Senki sem irányítja a blokkláncot, mert ezek a láncok decentralizálódtak minden olyan számítógépen, amelyen Bitcoin pénztárca van. Ez azt jelenti, hogy egyetlen intézmény sem ellenőrzi a hálózatot, ami természetesen számos pénzügyi és jogi kockázatot jelent.

Blockchain startups have embraced Initial Coin Offerings (ICOs) as a way to raise early capital. An ICO is an offering whereby a company can sell digital tokens to the public in order to fund operations and meet other business objectives.[1] Also ICOs are not governed by specific regulations or government agencies. This lack of regulation has raised concern about the potential risks investors run. As a result, volatility has become a concern. Unfortunately, if an investor loses funds during this process, they have no standardized course of action to recover the lost money.

Cryptocurrency - A forradalmi technológia EU és Holland jogi szempontjai

.

Virtuális valuták európai szinten

A virtuális valuta használatával járó kockázatok felhívják az Európai Unió és intézményei szabályozási igényét. Az Európai Unió szintű szabályozása azonban meglehetősen bonyolult a változó EU szabályozási keretek és a tagállami szabályozási következetlenségek miatt.

A virtuális valutákat jelenleg nem szabályozzák uniós szinten, és egyetlen uniós hatóság sem szorosan felügyeli vagy felügyeli, annak ellenére, hogy ezekben a rendszerekben való részvétel a felhasználókat hitel-, likviditási, működési és jogi kockázatoknak teszi ki. Ez azt jelenti, hogy a nemzeti hatóságoknak mérlegelniük kell a kriptovaluta elismerését vagy formalizálását és szabályozását.

Virtuális valuták Hollandiában

According to the Dutch Financial Supervision Act (FSA) electronic money represents a monetary value that is stored electronically or magnetically. This monetary value is intended to be used to perform payment transactions and can be used to make payments to other parties than the one that issued the electronic money.[2] Virtual currencies cannot be defined as electronic money, because not all legal criteria are met. If cryptocurrency cannot be legally defined as money or electronic money, as what can it be defined? In the context of the Dutch Financial Supervision Act cryptocurrency is just a medium of exchange. Everyone has the freedom to engage in barter trade, therefore permission in the form of a license is not required. The Minister of Finance indicated that the revision of the formal legal definition of electronic money is not yet desirable, given the bitcoin’s limited scope, relatively low level of acceptance, and limited relationship to the real economy. He emphasized that the consumer is solely responsible for their use.[3]

According to the Dutch District Court (Overijssel) and the Dutch Minister of Finance a virtual currency, such as Bitcoin, has the status of a medium of exchange.[4] In appeal the Dutch Court considered that bitcoins can be qualified as sold objects as referred to in article 7:36 DCC. The Dutch Court of Appeal also stated that bitcoins cannot be qualified as legal tender but only as a medium of exchange. In contrast, the European Court of Justice ruled that bitcoins should be treated as a means of payment, indirectly suggesting bitcoins are similar to legal tender.[5]

Következtetés

A kriptovaluták szabályozását magában foglaló összetettség miatt feltételezhető, hogy az EU Bíróságát be kell vonni a terminológia pontosításába. Azon tagállamok esetében, amelyek úgy döntöttek, hogy a terminológiát az EU jogszabályaitól eltérően alkalmazzák, nehézségek merülhetnek fel az EU jogszabályokkal összhangban álló értelmezés kapcsán. Ebből a szempontból a tagállamoknak azt kell ajánlani, hogy tartsák be az uniós jogszabályok terminológiáját, miközben végrehajtják a jogszabályokat a nemzeti jogba.

A fehér könyv teljes verziója elérhető ezen a linken.

Kapcsolat

Ha kérdései vagy észrevételei vannak a cikk elolvasása után, kérjük, bátran forduljon mr. Maxim Hodak ügyvéd Law & More via maxim.hodak@lawandmore.nl, or mr. Tom Meevis, attorney-at-law at Law & More a tom.meevis@lawandmore.nl címen, vagy a +31 (0) 40-3690680 telefonszámon.

[1] C. Bovaird, ICO vs. IPO: What’s the Difference?, Bitcoin Market Journal september 2017.

[2] The Financial Supervision Act, section 1:1

[3] Ministerie van Pénzügy, Beantwoording a kamervragen over the gebruik van and toichicht a digitális bétaalmiddelen zoals de bitcoin, 2013. december.

[4] ECLI:NL:RBOVE:2014:2667.

[5] ECLI:EU:C:2015:718.

Megosztás