A vállalat értékének meghatározása: hogyan csinálja ezt?

Mit érdemel vállalkozása? Ha meg akarja szerezni, eladni, vagy egyszerűen csak tudja, hogyan működik a vállalkozása, hasznos tudni a választ erre a kérdésre. Végül is, bár egy társaság értéke nem egyezik meg a ténylegesen fizetett végső árral, ez az árról folytatott tárgyalások kiindulópontja. De hogyan érkezik válasz erre a kérdésre? Számos különböző módszer létezik. A fő módszereket az alábbiakban tárgyaljuk.

A vállalat értékének meghatározása: hogyan csinálja ezt?

A nettó eszközérték meghatározása. The net asset value is the value of the company’s equity and can be calculated by subtracting the value of all assets, such as buildings, machinery, inventories and cash, minus all liabilities, or debts. Based on this calculation, it can be determined what a company is actually worth right now. Nevertheless, this method of valuation does not always provide a complete picture. After all, the ever-changing balance sheet is the basis of this intrinsic valuation. In addition, the company’s balance sheet does not always include all assets, such as knowledge, contracts and quality of personnel, nor does it always include all financial liabilities such as rental and lease contracts. This method is therefore only a snapshot that says nothing more about the progress in the past or the possible future perspective of the company.

A jövedelmezőség meghatározása. A jövedelmezőség egy másik módja annak, hogy meghatározzuk a vállalat értékét. Az előző módszerrel ellentétben ez a számítási módszer figyelembe veszi (a jövőbeni profitszintet). Annak érdekében, hogy a módszerével meghatározhassa vállalata értékét, először meg kell határoznia a profit szint és azután a jövedelmezőségi követelmény. You determine the profit level on the basis of the net profit of the company, taking into account the profit development in the past and the expectations for the future. Then you divide the profit by the required return on equity. This return requirement is often based on the interest on a long-term risk-free investment plus a surcharge for sector and business risk. In practice, this method is most commonly used. Even so, this method does not take sufficient account of the company’s financing structure and the presence of the other assets. Moreover, with this method, the investment risk cannot be separated from the financing risk.

Diszkontált cash flow módszer. A legjobb képet a társaság értékéről a következő módszerrel, más néven DFC-módszerrel történő számításokkal kapják. Végül is a DFC módszer a cash flow-kra épül, és a jövőbeli fejlődésre irányul. Az alapgondolat az, hogy a társaság csak akkor képes eleget tenni kötelezettségeinek, ha elegendő forrás jut be és a múltbeli eredmények nem garantálják a jövőt. Ez az oka annak, hogy a bankok nagy jelentőséget tulajdonítanak egy vállalat e DFC módszer szerinti értékelésének. Ennek a módszernek az értékelése azonban bonyolult. Annak érdekében, hogy jó képet kapjunk a jövőben a társasággal elért profitról, fontos feltérképezni az összes jövőbeli cash flow-t. Ezt követően a bejövő cash flow-kat a kimenő cash flow-kkal kell rendezni. Végül, a súlyozott tőkeköltség (WACC) segítségével az eredmény diszkontálva van, és a vállalat értéke következik.

Három fent említett módszert tárgyaltak a vállalat értékének meghatározása érdekében. Visszatérve a bevezető kérdéshez, a válasz tehát nem egyértelmű. Sőt, minden módszer eltérő végeredményhez vezet. Ahol az egyik módszer csak egy pillanatfelvételt készít, és megállapítja, hogy egy vállalat millióra ér-e, a másik módszer elsősorban a jövőre néz, és arra számít, hogy ugyanaz a vállalat másfél milliót fog értékelni. Logikusnak tűnik a legmagasabb értékű módszer kiválasztása. Ez azonban nem mindig a legjobb módszer a vállalat számára, és az értékelést a legtöbb esetben testreszabják. Ezért bölcs dolog szakértőt felvenni és tanácsot kérni jogi helyzetéről, mielőtt megkezdi a vételi vagy eladási folyamatot. Law & More’s lawyers are experts in the field of corporate law and are happy to provide you with advice but also with all kinds of other assistance during your process, such as drafting and assessing contracts, due diligence and participating in the negotiations.

Megosztás