Holland vámhatóság: a tiltott termékek Hollandiába vonásának kockázata és következményei

Ha külföldre utazik repülővel, köztudott, hogy a vámhatóságnak át kell mennie a repülőtéren. A Hollandiába látogató személyeknek vámkezelést kell végezniük például a Schiphol repülőtéren vagy az Eindhoven repülőtéren. Gyakran előfordul, hogy az utaszsákok tiltott termékeket tartalmaznak, amelyek szándékosan vagy tudatlanság vagy figyelmetlenség következtében belépnek Hollandiába. Az októl függetlenül ezeknek a tevékenységeknek a következményei súlyosak lehetnek. Hollandiában a kormány különös hatóságot adott a vámhatóságoknak, hogy maguk büntetőjogi vagy közigazgatási szankciókat hozzanak ki. Ezeket a hatásköröket az Algemene Douanewet (általános vámtörvény) rögzítette. Pontosabban, milyen szankciók vannak és milyen súlyosak lehetnek ezek a szankciók? Olvassa el itt!

Az „Algemene Douanetwet”

A holland büntetőjog általában ismeri a területiség elvét. A holland büntető törvénykönyv olyan rendelkezést tartalmaz, amely kimondja, hogy a kódex mindenkire vonatkozik, aki Hollandiában bármilyen bűncselekményt elkövet. Ez azt jelenti, hogy a bűncselekményt elkövető személy állampolgársága vagy lakóhelye nem meghatározó kritérium. Az Algemene Douanewet ugyanazon az elven alapul, és alkalmazandó a Hollandián belüli különleges vámhelyzetekre. Ahol az Algemene Douanewet nem rendelkezik különös szabályokkal, hivatkozhat többek között a holland büntető törvénykönyvre („Wetboek van Strafrecht”) és az általános közigazgatási törvényre („Algemene Wet Bestuursrecht” vagy „Awb”). Az Algemene Douanewet a büntetőjogi szankciókra helyezi a hangsúlyt. Ezenkívül különbség van azokban a helyzetekben, amikor a különféle szankciókat lehet kiszabni.

A holland szokások a tiltott termékek Hollandiába vonásának kockázatait és következményeit

Közigazgatási szankció

Közigazgatási szankciót lehet kiszabni: ha az árut nem mutatják be a vámhatóságnak, ha az nem felel meg az engedély feltételeinek, amikor áruk nincs raktárhelyen, amikor az EU-ba behozott árukra vonatkozó vámeljárások elvégzésére nem vonatkoznak alaki követelmények teljesültek, és amikor az áruk nem érkeztek meg időben vámhivatalra. Az adminisztratív bírság elérheti a + - 300 EUR -, vagy egyéb esetekben a vámösszeg legfeljebb 100% -ának megfelelő magasságot.

Büntetőjogi büntetés

Valószínűbb, hogy büntetőjogi szankciót szabnak ki abban az esetben, ha a tiltott áruk Hollandiába érkeznek a repülőtérre érkezéskor. Büntetőjogi szankciót lehet kiszabni például olyan áruk behozatalakor Hollandiába, amelyeket a törvény szerint nem lehet behozni, vagy amelyeket tévesen jelentettek be. A bűncselekmények e példáinak kivételével az Algemene Douanewet számos más bűncselekményt ír le. A büntetőjogi pénzbírság rendszerint elérheti a 8,200 EUR maximális magasságot vagy a megkerült vámösszeg magasságát, ha ez az összeg magasabb. Szándékos cselekedetek esetén az Algemene Douanewet alapján kiszabott maximális bírság elérheti a 82,000 20,500 euró magasságot vagy az elkerült vámösszeg magasságát, ha ez az összeg magasabb. Egyes esetekben az Algemene Douanewet börtönbüntetést szab ki. Ebben az esetben a cselekedetek vagy mulasztások bűncselekménynek tekinthetők. Ha az Algemene Douanewet nem szab ki börtönbüntetést, hanem csak bírságot, akkor a cselekedetek vagy mulasztások bűncselekménynek tekinthetők. Az Algemene Douanewet maximális börtönbüntetése hat év. Ha tiltott termékeket importálnak Hollandiába, a büntetés négy évre szólhat. A bírság ilyen esetben legfeljebb XNUMX XNUMX EUR lehet.

Eljárások

  • Közigazgatási eljárás: a közigazgatási eljárás eltér a büntetőeljárástól. A cselekmény súlyosságától függően az adminisztratív eljárás lehet egyszerű vagy bonyolultabb. Olyan cselekmények esetén, amelyekre 340 eurónál kevesebb pénzbírságot lehet kiszabni, az eljárás általában egyszerű. Ha olyan szabálysértést észlelnek, amely miatt közigazgatási bírságot lehet kiszabni, erről értesítik az érintett személyt. Az értesítés tartalmazza a megállapításokat. Olyan cselekmények esetén, amelyek esetében a bírság meghaladhatja a 340 eurót, - részletesebb eljárást kell követni. Először, az érintett személynek írásbeli értesítést kell kapnia a közigazgatási bírság kiszabásának szándékáról. Ez lehetőséget ad neki, hogy ellenálljon a bírságnak. Ezt követően (13 héten belül) eldönti, hogy a bírságot kiszabják-e vagy sem. Hollandiában a közigazgatási szerv (az ellenőr) döntését a döntéstől számított hat héten belül kifogásolhatja. A határozatot hat héten belül felülvizsgálják. Utána döntés bíróságra is hozható.
  • Büntetőeljárás: Bűncselekmény észlelésekor hivatalos jelentést kell készíteni, amelynek alapján büntetőjogi végzést lehet kiadni. Ha büntetőjogi végzést bocsátanak ki, ha az összege meghaladja a 2,000 eurót, először meg kell hallgatni a gyanúsítottot. A büntetőítélet másolatát megkapják a gyanúsítottnak. Az ellenőr vagy egy kijelölt tisztviselő határozza meg a bírság megfizetésének határidejét. Tizennégy nappal azután, hogy a gyanúsított megkapta a büntetőítélet másolatát, a bírság behajtható. Ha a gyanúsított nem ért egyet a büntetőjogi végzéssel, két héten belül ellenáll a büntetőjogi végzésnek a holland ügyészségnél. Ez az ügy újbóli értékelését eredményezi, amely után a büntetőítélet visszavonható, megváltoztatható vagy bírósághoz fordulható. A bíróság ezután dönt arról, hogy mi történik. Súlyosabb esetekben az előző bekezdés első mondatában említett hivatalos jelentést először az ügyésznek kell elküldeni, aki az ügyet felveheti. Az ügyész ezután dönthet úgy is, hogy az ügyet visszautalja az ellenőrhez. Ha a büntetőítéletet nem fizetik meg, börtönbüntetést lehet követni.

A szankciók magassága

A szankciókra vonatkozó iránymutatásokat az Algemene Douanewet tartalmazza. A szankciók konkrét magasságát az ellenőr vagy egy kijelölt tisztviselő, vagy az ügyész határozza meg (az utóbbi csak bűncselekmény esetén), és büntetőjogi rendeletben (strafbeschikking) vagy közigazgatási határozatban (beschikking) állapítják meg. ). A korábban ismertetettek szerint kifogást lehet emelni a közigazgatási határozattal szemben („bezwaar maken”) a közigazgatási szervnél, vagy ellenállni lehet az ügyésznél a büntetőjogi végzésnek. Ez utóbbi ellenállás után a bíróság ítéletet hoz az ügyben.

Hogyan kell ezeket a szankciókat kiszabni?

A büntetőjogi végzés vagy a közigazgatási határozat általában egy kicsit később következik be az esemény után, mivel az összes vonatkozó információ papíron történő elhelyezéséhez bizonyos mértékű eljárási / adminisztratív munka szükséges. Mindazonáltal a holland jogban (különösen a holland büntetőjogban) ismert jelenség, hogy körülmények között lehetőség van a büntetőjogi végzések azonnali fizetésére. Jó példa erre a büntetőítéletek közvetlen megfizetése a kábítószer-birtoklás esetén a holland fesztiválokon. Ezt azonban soha nem ajánljuk, mivel a bírság megfizetése azonnal bűntudat elismerését jelenti, számos lehetséges következménnyel jár, mint például a bűnügyi nyilvántartás. Ennek ellenére ajánlott a megadott időtartamon belül megfizetni vagy ellenállni a bírságnak. Ha több emlékeztető után a büntetést még mindig nem fizetik meg, akkor rendszerint egy végrehajtó segítségére hívják az összeget. Ha ez nem bizonyul hatékonynak, börtönbüntetést lehet követni.

Kapcsolat

Ha további kérdései vagy észrevételei vannak a cikk elolvasása után, vegye fel a kapcsolatot velük. Maxim Hodak ügyvéd Law & More keresztül [e-mail védett] vagy Mr. Tom Meevis, a (z) ügyvéd Law & More keresztül [e-mail védett] vagy hívjon minket a +31 (0) 40-3690680 telefonszámon.

Megosztás
Law & More B.V.