Azonnali elbocsátás

Azonnali elbocsátás

Mind az alkalmazottak, mind a munkaadók különféle módon érintkezhetnek az elbocsátással. Ön maga választja meg, vagy sem? És milyen körülmények között? Az egyik legdrámaibb módszer az azonnali elbocsátás. Ez a helyzet? Ekkor a munkavállaló és a munkáltató közötti munkaszerződés azonnal véget ér. A munkaviszonyon belül ez a lehetőség mind a munkáltatóra, mind a munkavállalóra vonatkozik. Az ilyen elbocsátásról szóló döntést azonban egyik fél sem hozhatja meg egyik napról a másikra. Mindkét esetben bizonyos feltételek vonatkoznak az érvényes elbocsátásra, és a feleknek vannak bizonyos jogai és kötelezettségei.

Azonnali elbocsátás

Az érvényes azonnali elbocsátáshoz mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak meg kell felelnie a következő jogi követelményeknek.

  • Sürgõ ok. A körülményeknek olyannak kell lenniük, hogy az egyik felet kénytelenek elutasítani. Ennek ki kell terjednie az egyik fél cselekedeteire, jellemzőire vagy magatartására, amelynek eredményeként a másik felet nem lehet ésszerűen elvárni a munkaszerződés folytatásáról. Pontosabban, ez fenyegetést, megtévesztést vagy súlyos veszélyt jelenthet a munkahelyi életre vagy egészségre. Másik oka lehet, hogy a munkaadó nem biztosít megfelelő helyiséget és ellátást, annak ellenére, hogy erről megállapodtak.
  • Azonnali elbocsátás. Ha a munkáltató vagy a munkavállaló az elbocsátást azonnali hatállyal hajtja végre, akkor ezt az elbocsátást azonnal meg kell adni vagy meg kell tenni, azaz azonnal, azaz közvetlenül a szóban forgó esemény vagy bűncselekmény után. Ezenkívül a feleknek rövid időre van szükségük az ilyen elbocsátás megkezdése előtt, például jogi tanácsadás vagy vizsgálat megindítása céljából. Ha az egyik fél túl sokáig vár, ezt a követelményt már nem lehet teljesíteni.
  • Azonnali értesítés. Ezenkívül a sürgős okról haladéktalanul, azaz azonnali elbocsátás esetén azonnal értesíteni kell a kérdéses felet.

Ha ezek a követelmények nem teljesülnek, az elbocsátás megtámadható. Teljesülnek-e a fenti feltételek mind a három? Ekkor a felek közötti munkaszerződés azonnali hatályú. Ilyen elbocsátáshoz engedélyt nem kell kérni az UWV-től vagy a kerületi bíróságtól, és a felmondási időt sem kell betartani. Ennek eredményeként a feleknek vannak bizonyos jogai és kötelezettségei. Az alábbiakban tárgyaljuk, hogy melyek ezek a jogok vagy kötelezettségek. 

Átmeneti díj

Ha a munkavállaló az a személy, aki úgy dönt, hogy azonnali hatállyal elbocsátja, például a munkáltató súlyos bűncselekménye vagy mulasztása miatt, akkor a legalább 2 éve alkalmazott munkavállaló átmeneti támogatásban részesül. A munkáltató azonnali hatállyal folytatja az elbocsátást? Ebben az esetben a munkavállaló elvileg nem jogosult átmeneti kifizetésre, ha az elbocsátás a munkavállaló súlyosan vádolható cselekedeteinek vagy mulasztásának eredménye. A kerületi bíróság kivételesen másként határozhat. Ebben az esetben a munkáltatónak továbbra is meg kell fizetnie (részben) az átmeneti díjat a munkavállalónak. Szeretne többet megtudni az átmeneti díj feltételeiről vagy kiszámításáról? Ezután lépjen kapcsolatba a Law & More.

Kompenzáció sürgős okból szándék vagy hiba miatt

Ha a munkavállaló sürgős okból haladéktalanul lemond a munkáltató szándéka vagy hibája miatt, a munkáltató az érintett munkavállalónak kártérítést fizet. Ez a kompenzáció a munkavállaló bérétől függ, és legalább azzal az összeggel kell egyenlőnek lennie, amelyet a munkavállaló a törvényben előírt felmondási időszak alatt fizetésben kapott volna. A kerületi bíróság méltányossággal csökkentheti vagy növelheti ezt a kompenzációt is. Ezzel szemben a munkavállalónak szándékának vagy hibájának eredményeként hasonló kompenzációt kell fizetnie a munkáltatónak, és a kerületi bíróság ezen kompenzáció összegét is módosíthatja.

Ön nem ért egyet az elbocsátással

Mint munkáltató, nem ért egyet a alkalmazottja azonnali elbocsátásával? Ebben az esetben annak a naptól számított 2 hónapon belül, amelyen az alkalmazotttal a munkaszerződést azonnali elbocsátás miatt felmondták, kérheti a kerületi bíróságot, hogy biztosítson Önnek olyan kompenzációt, amelyet az alkalmazott fizet. Felmondási opcióval kötött szerződés esetén a kerületi bíróság kártérítést ítélhet meg a felmondási határidő figyelmen kívül hagyása miatt. Ez a kompenzáció ekkor megegyezik a bérekkel, amelyeket az alkalmazott a kapott felmondási időszak alatt kapott volna.

Munkavállaló vagy, és nem ért egyet a munkáltató azon döntésével, hogy azonnali hatállyal elbocsátja Önt? Ezután megtámadhatja ezt az elbocsátást, és felszólíthatja a kerületi bíróságot az elbocsátás megsemmisítésére. Ehelyett kártérítést is kérhet a kerületi bíróságtól. Mindkét kérelmet a kerületi bíróság elé kell terjeszteni két hónappal azt követően, hogy a szerződést tömör elbocsátással megszüntették. Ebben a bírósági eljárásban a munkáltatónak bizonyítania kell, hogy az azonnali elbocsátás megfelel a követelményeknek. A gyakorlat azt mutatja, hogy a munkáltató általában nehéz meghatározni az elbocsátás sürgető okát. Ezért kell a munkáltatónak figyelembe vennie, hogy ilyen esetben a bíró határoz a munkavállaló javáról. Ha alkalmazottként később nem ért egyet a kerületi bíróság határozatával, fellebbezhet fellebbezni.

A bírósági eljárások elkerülése érdekében ésszerű lehet a felek közötti konzultáció útján megállapodást kötni, és így az elbocsátást azonnali hatállyal kölcsönös megegyezés alapján elbocsátássá alakítani. Egy ilyen rendezési megállapodás mindkét fél számára előnyöket hozhat, például rövid távú biztonságot és esetleg munkanélküli-ellátásokhoz való jogát a munkavállaló számára. Az alkalmazott azonnali elbocsátás esetén nem rendelkezik ezzel a joggal.

Azonnal elbocsátásra számít? Ezután fontos, hogy tájékoztassák jogi helyzetéről és annak következményeiről. Nál nél Law & More megértjük, hogy az elbocsátás a munkajog egyik legszélesebb körű intézkedése, amely mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára messzemenő következményekkel jár. Ezért alkalmazunk személyes megközelítést, és veled együtt felmérjük az Ön helyzetét és lehetőségeit. Law & Moreügyvédei az elbocsátási törvény szakértői, és örömmel adnak jogi tanácsot vagy segítséget az elbocsátási eljárás során. Van még kérdése az elbocsátással kapcsolatban? Kérem, hívjon Law & More vagy látogasson el honlapunkra Elbocsátás.

Law & More