Versenytilalom: mit kell tudni?

Versenytilalom: mit kell tudni?

Versenykorlátozó záradék, amelyet a művészet szabályoz. 7: 653, a holland Polgári Törvénykönyv XNUMX, XNUMX, a munkavállaló szabad munkaválasztási szabadságának messzemenő korlátozása, amelyet a munkáltató belefoglalhat a munkaszerződésbe. Hiszen ez lehetővé teszi a munkáltató számára, hogy megtiltja a munkavállalónak, hogy egy másik vállalat szolgálatába álljon, függetlenül attól, hogy ugyanabban az ágazatban van -e, vagy akár a munkaszerződés lejárta után saját céget alapít. Ily módon a munkáltató megpróbálja megvédeni a vállalati érdekeket, és megtartani a tudást és a tapasztalatokat a vállalaton belül, hogy azokat ne lehessen más munkakörnyezetben vagy önálló vállalkozóként használni. Egy ilyen záradék messzemenő következményekkel járhat a munkavállalóra nézve. Aláírt egy munkaszerződést, amely versenyellenes záradékot tartalmaz? Ebben az esetben ez nem jelenti automatikusan azt, hogy a munkáltató ragaszkodhat ehhez a záradékhoz. A jogalkotó számos kiindulópontot és kilépési utat dolgozott ki az esetleges visszaélések és tisztességtelen következmények megelőzése érdekében. Ebben a blogban megbeszéljük, mit kell tudni a versenytilalmi záradékról.

Körülmények

Először is fontos tudni, hogy a munkáltató mikor tartalmazhat versenyellenes záradékot, és így mikor érvényes. A versenytilalmi záradék csak akkor érvényes, ha arról megállapodtak írásban egy felnőtt munkavállaló, aki munkaszerződést kötött egy határozatlan idejű (kivételek fenntartva).

  1. Az alapelv az, hogy az ideiglenes munkaszerződések nem tartalmazhatnak versenyellenes záradékot. Csak nagyon kivételes esetekben, amikor olyan kényszerítő üzleti érdekek állnak fenn, amelyeket a munkáltató megfelelően motivál, a versenyjogi záradék megengedett a határozott időre szóló munkaszerződésekben. Motiváció nélkül a verseny tilalmi záradéka semmis, és ha a munkavállaló úgy véli, hogy a motiváció nem elegendő, ezt be lehet nyújtani a bírósághoz. A motivációt a munkaszerződés megkötésekor kell megadni, és ezt utólag nem lehet megadni.
  2.  Ezenkívül a verseny tilalmi záradékának az art. 7: 653 BW (1) bekezdés b) pont, írásban (vagy e-mailben). A gondolat mögött az áll, hogy a munkavállaló megérti a következményeket és a fontosságot, és alaposan átgondolja a záradékot. Még akkor is, ha az aláírt dokumentum (például munkaszerződés) hivatkozik egy mellékelt foglalkoztatási feltételekre, amelynek része a záradék, a követelmény teljesül, még akkor is, ha a munkavállaló nem írta alá ezt a rendszert külön. A kollektív munkaszerződésben vagy az általános szerződési feltételekben szereplő versenyellenes záradék jogilag nem érvényes, kivéve, ha a tudatosság és a jóváhagyás feltételezhető az imént említett módon.
  3. Bár tizenhat éves kortól fiatalok köthetnek munkaszerződést, a munkavállalónak legalább tizennyolc évesnek kell lennie ahhoz, hogy érvényes versenyellenes záradékot kössön. 

Versenyzáradék tartalma

Bár minden versenyen kívüli záradék az ágazattól, az érintett érdekektől és a munkáltatótól függően eltérő, számos pontot tartalmaz a legtöbb versenyen kívüli záradék.

  • Az időtartam. A záradékban gyakran szerepel, hogy hány évvel a munkaerő -piaci versenytársaságok betiltása után ez gyakran 1-2 évre csökken. Ha ésszerűtlen határidőt állapítanak meg, ezt bíró moderálhatja.
  • Mi van tiltva. A munkáltató dönthet úgy, hogy visszatartja a munkavállalót attól, hogy minden versenytársnál dolgozzon, de meg is nevezhet bizonyos versenytársakat, vagy megadhat egy sugarat vagy területet, ahol a munkavállaló nem végezhet hasonló munkát. Gyakran elmagyarázzák azt is, hogy milyen jellegű a munka, amelyet esetleg nem lehet elvégezni.
  • A záradék megsértésének következményei. A záradék gyakran tartalmazza a versenyellenes záradék megsértésének következményeit is. Ez gyakran bizonyos összegű bírsággal jár. Sok esetben büntetést is megállapítanak: egy összeget, amelyet minden nap be kell fizetni, ha a munkavállaló megsérti a törvényt.

A bíró megsemmisítése

A bírónak az Art. 7: 653, a holland Polgári Törvénykönyv (3) bekezdése, a versenytilalmi záradék teljes vagy részleges megsemmisítésének lehetősége, ha az a munkavállaló számára ésszerűtlen hátrányt von maga után, amely aránytalan a védendő munkáltató érdekeivel. A bírság időtartamát, területét, feltételeit és összegét a bíró moderálhatja. Ez magában foglalja a bíró érdekeinek mérlegelését, amely helyzetenként eltérő.

Azokkal kapcsolatos körülmények a munkavállaló érdekeit amelyek szerepet játszanak, olyan munkaerő -piaci tényezők, mint a munkaerőpiaci lehetőségek csökkenése, de a személyes körülményeket is figyelembe lehet venni.

Azokkal kapcsolatos körülmények a munkáltató érdekeit szerepet játszanak a munkavállaló különleges képességei és tulajdonságai, valamint az üzleti folyamat belső értéke. Ez utóbbi a gyakorlatban arra a kérdésre vezethető vissza, hogy ez befolyásolja-e a vállalat üzleti folyamatát, és határozottan leszögezzük, hogy a versenytilalmi záradék nem célja, hogy a munkavállalókat a vállalaton belül tartsa. „A puszta tény, hogy a munkavállaló ismereteket és tapasztalatokat szerzett beosztása ellátása során, nem jelenti azt, hogy a munkáltató üzleti teljesítményét befolyásolta az adott munkavállaló távozása, és az sem, amikor a munkavállaló távozott egy versenytársért. . ' (Hof Arnhem-Leeuwarden, 24-09-2019, ECLI: NL: GHARL: 2019: 7739) Az üzleti folyamatokat befolyásolja, ha a munkavállaló tisztában van az alapvető kereskedelmi és műszakilag releváns információkkal vagy egyedi munkafolyamatokkal és stratégiákkal, és ezt tudja használni ismeretek új munkáltatója javára, vagy például amikor a munkavállaló olyan jó és intenzív kapcsolatot ápolt az ügyfelekkel, hogy átállhatnak hozzá és így a versenytárshoz.

A felmondást kezdeményező megállapodás időtartamát és a munkavállaló korábbi munkáltatónál betöltött pozícióját is figyelembe veszik, amikor a bíróság mérlegeli a versenyellenes kikötés érvényességét.

Súlyosan bűnös cselekedetek

A verseny tilalmi záradéka, az Art. A holland Polgári Törvénykönyv 7: 653 (4) bekezdése nem áll fenn, ha a munkaszerződés felmondása a munkáltató súlyosan vétkes cselekedetei vagy mulasztásai miatt következik be, ez nem valószínű. Például súlyos bűnös cselekmények vagy mulasztások állnak fenn, ha a munkáltató hátrányos megkülönböztetésben részesül, nem teljesíti a reintegrációs kötelezettségeket a munkavállaló betegsége esetén, vagy bűnös módon nem fordított kellő figyelmet a biztonságos és egészséges munkakörülményekre.

Brabant/Van Uffelen kritérium

A Brabant/Uffelen ítéletből nyilvánvalóvá vált, hogy ha jelentős változás következik be a munkaviszonyban, akkor újra alá kell írni a versenytilalmi záradékot, ha a versenyellenes záradék ezáltal megterhelőbbé válik. A Brabant/Van Uffelen kritérium alkalmazásakor a következő feltételek teljesülnek:

  1. drasztikus;
  2. előre nem látható;
  3. változás;
  4. aminek következtében a versenytilalmi záradék megterhelőbbé vált

A „drasztikus változást” tágan kell értelmezni, és ezért nem csak a funkcióváltozásra kell vonatkoznia. A gyakorlatban azonban a negyedik kritérium gyakran nem teljesül. Ez volt a helyzet például abban az esetben, amikor a versenytilalmi záradék kimondta, hogy a munkavállaló nem dolgozhat versenytársnál (ECLI: NL: GHARN: 2012: BX0494). Mivel a munkavállaló a cégnél dolgozott ideje alatt a szerelőből értékesítői alkalmazott lett, a záradék inkább akadályozta a munkavállalót a munkahelyváltás miatt, mint az aláíráskor. Hiszen a munkaerőpiaci lehetőségek most sokkal nagyobbak voltak a munkavállaló számára, mint korábban, mint szerelő.

Itt fontos megjegyezni, hogy sok esetben a versenytilalmi záradékot csak részben semmisítik meg, mégpedig annyiban, amennyiben a funkcióváltás következtében megterhelőbbé vált.

Kapcsolati záradék

A nem kérési záradék elkülönül a versenyellenes záradéktól, de némileg hasonlít rá. Felkérés nélküli záradék esetén a munkavállalót nem tiltják meg, hogy a foglalkoztatás után versenyzőhöz menjen dolgozni, hanem hogy kapcsolatba léphessen a vállalat ügyfeleivel és kapcsolataival. Ez megakadályozza például azt, hogy a munkavállaló olyan ügyfelekkel meneküljön, akikkel munkaviszonya során ki tudott építeni egy bizonyos kapcsolatot, vagy ha saját vállalkozása megkezdésekor kapcsolatba lép a kedvező beszállítókkal. A versenyjogi ügy fent tárgyalt feltételei vonatkoznak a nem kérési záradékra is. A nem kérési záradék tehát csak akkor érvényes, ha abban megállapodtak írásban egy felnőtt munkavállaló, aki munkaszerződést kötött egy határozatlan idejű az idő.

Aláírtad a versenytilalmi záradékot, és új állást szeretnél vagy szeretnél? Kérlek keress fel Law & More. Ügyvédeink szakértők a munkajog területén, és szívesen segítenek Önnek.

Law & More