Megelőző őrizet: mikor engedélyezhető?

Megelőző őrizet: mikor engedélyezhető?

A rendőrség napokig őrizetbe vette, és most azon gondolkodik, hogy ezt szigorúan a könyv teszi-e? Például azért, mert kételkedik az indokok jogosságában, vagy ha úgy gondolja, hogy az időtartam túl hosszú volt. Teljesen normális, hogy Önnek, vagy barátainak és családtagjainak kérdései vannak ezzel kapcsolatban. Az alábbiakban eláruljuk, hogy az igazságügyi hatóságok mikor dönthetnek a gyanúsított őrizetbe vételéről, letartóztatásuktól fogva tartásig, és milyen lehetséges határidők érvényesek.

Megelőző őrizet: mikor engedélyezhető?

Letartóztatás és kihallgatás

Ha letartóztatják, az azért van, mert bűncselekmény gyanúja merült fel / volt. Ilyen gyanú esetén a gyanúsítottakat a lehető leghamarabb a rendőrségre szállítják. Odaérve őrizetbe veszik kihallgatás céljából. Legfeljebb 9 óra megengedett. Ez egy olyan döntés, amelyet maga a (kisegítő) tiszt hozhat meg, és nincs szüksége a bíró engedélyére.

Mielőtt azt gondolná, hogy a megengedettnél hosszabb letartóztatás van: a 12.00 és 09 óra közötti idő nem számít a kilenc óra felé. Ha például egy gyanúsítottat 11:00 órakor tartóztatnak le kihallgatásra, akkor 11.00:12 és 00:09 óra között egy óra telik el, és az időszak csak másnap 00:5 órakor kezdődik újra. A kilenc órás időszak ezután másnap 00:XNUMX órakor ér véget

A kihallgatás ideje alatt a tisztnek választania kell: dönthet úgy, hogy a gyanúsított hazamehet, de egyes esetekben dönthet úgy is, hogy a gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezik.

Korlátozások.

Ha az ügyvédjén kívül nem volt szabad kapcsolatba lépnie az őrizetbe vételével, ez összefügg az ügyész korlátozó intézkedések bevezetésére vonatkozó hatáskörével. Az ügyész ezt a gyanúsított letartóztatásától kezdve megteheti, ha ez a nyomozás érdekében áll. A gyanúsított ügyvédjét ez is köti. Ez azt jelenti, hogy amikor például a gyanúsított hozzátartozói felhívják az ügyvédet, a korlátozások feloldásának pillanatáig nem tehet bejelentéseket. Az ügyvéd a korlátozások elleni kifogás benyújtásával próbálhatja meg az utóbbit. Általában ezzel a kifogással egy héten belül foglalkoznak.

Ideiglenes őrizet

A megelőző őrizet a megelőző őrizet fázisa az előzetes letartóztatás pillanatától a vizsgálóbíró őrizetéig. Ez azt jelenti, hogy a gyanúsítottat a büntetőeljárás alatt őrizetbe veszik. Előzetes letartóztatásba helyezték? Ez nem mindenki számára megengedett! Ez csak a törvényben kifejezetten felsorolt ​​bűncselekmények esetében megengedett, ha a bűncselekményben való részvétel súlyos gyanúja merül fel, és jó okok vannak arra is, hogy valakit hosszabb ideig megelőző őrizetben tartsanak. A megelőző őrizetet törvény szabályozza a 63. és azt követő cikkekben. Hogy pontosan mennyi bizonyítéknak kell lennie erre a súlyos gyanúra, azt a törvény vagy az ítélkezési gyakorlat nem magyarázza tovább. Jogi és meggyőző bizonyítékra semmilyen esetben nincs szükség. Nagy a valószínűsége annak, hogy a gyanúsított bűncselekménybe keveredett.

Őrizet

A megelőző őrizet az előzetes letartóztatással kezdődik. Ez azt jelenti, hogy a gyanúsítottat őrizetbe lehet venni legfeljebb három napig. Ez maximális időtartam, tehát nem jelenti azt, hogy a gyanúsított az előzetes letartóztatás után három napig mindig távol lesz otthonától. A gyanúsított előzetes letartóztatásáról az ügyész (helyettes) ügyész is dönt, és ehhez nincs szükség bíró engedélyére.

A gyanúsítottakat nem lehet előzetes letartóztatásba helyezni minden gyanú miatt. Három lehetőség van a törvényben:

  1. A megelőző őrizet lehetséges olyan bűncselekmény gyanúja esetén, amelyet legfeljebb négy évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatnak.
  2. Előzetes letartóztatás lehetséges számos külön felsorolt ​​bűncselekmény esetében, például fenyegetés (Btk. 285. cikk, (1) bekezdés), sikkasztás (Btk. 321. sz.), Bűnös tárgyalási vád (Btk. 417bis), halál vagy súlyos testi sértés ittas járművezetés esetén (Btk. 175, 2. bekezdés) stb.
  3. Az ideiglenes őrizet akkor lehetséges, ha a gyanúsítottnak nincs állandó lakóhelye Hollandiában, és börtönbüntetést szabhatnak ki az elkövetésével gyanúsított bűncselekmény miatt.

Valaminek hosszabb ideig tartó fogva tartásának is meg kell lennie. Az ideiglenes őrizet csak akkor alkalmazható, ha fennáll a holland büntetőeljárási törvénykönyv 67a. Szakaszában említett okok közül egy vagy több, például:

  • súlyos veszélyt jelent a repülésre,
  • 12 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény,
  • - a bűncselekmény újbóli elkövetésének kockázata, amelyet 6 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetnek, vagy
  • korábbi, kevesebb, mint 5 évvel ezelőtt elítélt ítélet külön megnevezett bűncselekményekért, például támadás, sikkasztás stb.

Ha fennáll annak az esélye, hogy a gyanúsított szabadon bocsátása meghiúsíthatja vagy akadályozhatja a rendőri vizsgálatot, akkor valószínűleg a gyanúsított megelőző őrizetbe vételét választják.

A három nap elteltével a tisztnek több lehetősége is van. Mindenekelőtt hazaküldheti a gyanúsítottat. Ha a nyomozás még nem fejeződött be, a tisztviselő egyszer dönthet a fogva tartás meghosszabbításáról legfeljebb háromszor 24 órával. A gyakorlatban ezt a döntést aligha hozzák meg soha. Ha a tiszt úgy gondolja, hogy a vizsgálat elég világos, megkérheti a vizsgálóbírót, hogy őrizetbe helyezze a gyanúsítottat.

Fogva tartás

A tiszt biztosítja, hogy az irat másolata eljusson a vizsgálóbíróhoz és az ügyvédhez, és kéri a vizsgálóbírót, hogy a gyanúsítottat tizennégy napra őrizetbe vegye. A gyanúsítottat a rendőrségről hozzák a bíróságra, és a bíró meghallgatja. Az ügyvéd is jelen van, és beszélhet a gyanúsított nevében. A meghallgatás nem nyilvános.

A vizsgálóbíró három döntést hozhat:

  1. Dönthet úgy, hogy a tiszti követelésnek helyt kell adni. Ezután a gyanúsítottat egy fogva tartási központba szállítják tizennégy nap;
  2. Dönthet a tiszti követelés elutasításáról. A gyanúsított ilyenkor gyakran azonnal hazamehet.
  3. Dönthet úgy, hogy engedélyezi az ügyész keresetét, de felfüggeszti a gyanúsított megelőző őrizetét. Ez azt jelenti, hogy a vizsgálóbíró megállapodást köt a gyanúsítottal. Amíg betartja a megkötött megállapodásokat, nem kell letöltenie azt a tizennégy napot, amelyet a bíró kijelölt.

Hosszan tartó fogva tartás

A megelőző őrizet utolsó része az elhúzódó őrizet. Ha az ügyész úgy véli, hogy a gyanúsítottnak a tizennégy nap után is őrizetben kell maradnia, ő kérheti a bíróságtól az őrizetet. Ez lehetséges legfeljebb kilencven nap. Három bíró értékeli ezt a kérést, a gyanúsítottat és ügyvédjét pedig a döntés meghozatala előtt hallgatják meg. Ismét három lehetőség van: engedélyezés, elutasítás vagy szuszpenzióval kombinált engedélyezés. A megelőző őrizet a gyanúsított személyes körülményei alapján felfüggeszthető. A társadalom érdekeit a megelőző őrizet folytatásában mindig a gyanúsított szabadlábra helyezésének érdekeivel kell összehasonlítani. A felfüggesztés oka a gyermekek gondozása, a munka és / vagy a tanulmányi feltételek, az anyagi kötelezettségek és bizonyos felügyeleti programok lehetnek. A megelőző őrizet felfüggesztése feltételekhez köthető, például utcai vagy kapcsolattartási tilalom, az útlevél leadása, együttműködés bizonyos pszichológiai vagy egyéb nyomozásokkal vagy a pártfogó felügyeleti szolgálattal, esetleg kaució befizetése. 

A maximális 104 napos időszak után az ügynek összesen tárgyalásra kell kerülnie. Ezt pro forma meghallgatásnak is nevezik. A pro forma tárgyaláson a bíró eldöntheti, hogy a gyanúsítottnak hosszabb ideig, mindig legfeljebb 3 hónap.

Még mindig van kérdése a megelőző őrizetről a cikk elolvasása után? Akkor vegye fel a kapcsolatot Law & More. Ügyvédeink sok tapasztalattal rendelkeznek a büntetőjog terén. Készek vagyunk válaszolni minden kérdésére, és örömmel kiállunk jogaiért, ha bűncselekmény gyanúja merül fel benned.

Law & More