Munkavállalási engedély kérelme Hollandiában

Munkavállalási engedély kérelme Hollandiában

Ezt Önnek, mint brit állampolgárnak tudnia kell

31. december 2020-ig minden EU-szabály érvényben volt az Egyesült Királyságra vonatkozóan, és a brit állampolgárságú állampolgárok könnyedén elkezdhettek munkát holland vállalatoknál, azaz tartózkodási vagy munkavállalási engedély nélkül. Amikor azonban az Egyesült Királyság 31. december 2020-én kilépett az Európai Unióból, a helyzet megváltozott. Ön brit állampolgár és 31. december 2020. után szeretne Hollandiában dolgozni? Ezután számos fontos tárgyat tartson szem előtt. Ettől a pillanattól kezdve az EU szabályai már nem érvényesek az Egyesült Királyságra, és az Ön jogait a kereskedelmi és együttműködési megállapodás alapján fogják szabályozni, amelyről az Európai Unió és az Egyesült Királyság megállapodott.

A kereskedelmi és együttműködési megállapodás egyébként kiemelkedően kevés megállapodást tartalmaz a Hollandiában dolgozó brit állampolgárokról 1. január 2021-jétől. Ennek eredményeként az EU-n kívüli állampolgárokra (akik nem rendelkeznek az EU / EGT vagy Svájc) Hollandiában dolgozhassanak. Ebben az összefüggésben a külföldi állampolgárok foglalkoztatásáról szóló törvény (WAV) előírja, hogy az EU-n kívüli állampolgárnak Hollandiában munkavállalási engedélyre van szüksége. Kétféle munkavállalási engedély igényelhető, attól függően, hogy milyen időszakban kíván Hollandiában munkát végezni:

  • munkavállalási engedély (TWV) az UWV-től, ha Hollandiában kevesebb mint 90 napig tartózkodik.
  • kombinált tartózkodási és munkavállalási engedély (GVVA) az IND-tól, ha 90 napnál tovább tartózkodik Hollandiában.

Mindkét típusú munkavállalási engedély esetében maga nem nyújthat be kérelmet az UWV-hez vagy az IND-hoz. A munkaengedélyt a munkáltatójának kell kérnie a fent említett hatóságoknál. Számos fontos feltételnek kell azonban teljesülnie, mielőtt munkavállalási engedélyt adnának arra a pozícióra, amelyet Hollandiában szeretne betölteni britként, ezért az EU-n kívülről érkező állampolgárként.

Nincs megfelelő jelölt a holland vagy az európai munkaerőpiacon

A TWV vagy a GVVA munkavállalási engedély megadásának egyik fontos feltétele, hogy a holland vagy az európai munkaerőpiacon nincs „elsőbbségi ajánlat”. Ez azt jelenti, hogy a munkáltatójának először Hollandiában és az EGT-ben kell alkalmazottainak találnia, és a megüresedett állást az UWV tudomására kell hoznia azáltal, hogy jelentést tesz az UWV munkáltatói szolgálati pontjának vagy ott kifüggeszti. Csak akkor állhat munkába e munkáltatónál, ha holland munkáltatója bizonyítani tudja, hogy intenzív toborzási erőfeszítései nem eredményeztek eredményeket abban az értelemben, hogy egyetlen holland vagy EGT-alkalmazott sem volt megfelelő vagy elérhető. Egyébként a fent említett feltételt kevésbé szigorúan alkalmazzák a személyzet nemzetközi csoporton belüli áthelyezésének helyzetében, és amikor az oktatókat, művészeket, vendég előadókat vagy gyakornokokat érinti. Végül is ezek az EU-n kívüli (brit) állampolgárok várhatóan nem fognak tartósan belépni a holland munkaerőpiacra.

Érvényes tartózkodási engedély az EU-n kívüli munkavállalók számára

A TWV vagy a GVVA munkavállalási engedély megadásának másik fontos feltétele, hogy Ön, mint brit és ezért az EU-n kívüli állampolgár, érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik (vagy kap), amellyel Hollandiában dolgozhat. Különböző tartózkodási engedélyek vannak a munkavállaláshoz Hollandiában. Az, hogy melyik tartózkodási engedélyre van szüksége, először annak az időtartamnak a függvényében kerül meghatározásra, amely alatt Hollandiában szeretne dolgozni. Ha ez rövidebb, mint 90 nap, a rövid távú tartózkodásra jogosító vízum általában elegendő. Ezt a vízumot a származási vagy a folyamatos lakóhely szerinti ország holland nagykövetségénél lehet igényelni.

Ha azonban Hollandiában szeretne 90 napnál tovább dolgozni, a tartózkodási engedély típusa attól függ, hogy Hollandiában milyen munkát szeretne végezni:

  • Átutalás egy vállalaton belül. Ha az Európai Unión kívüli cégnél dolgozik, és gyakornokként, menedzserként vagy szakemberként egy holland fiókba kerül, holland munkáltatója a GVVA alapján kérheti tartózkodási engedélyét az IND-nál. Az ilyen tartózkodási engedély megadásához számos általános feltétel mellett számos feltételnek meg kell felelnie, például érvényes személyazonossági igazolásnak és háttér-igazolásnak, ideértve az EU-n kívül letelepedett céggel kötött érvényes munkaszerződést is. A vállalaton belüli áthelyezésről és a hozzá tartozó tartózkodási engedélyről további információért forduljon a következőhöz: Law & More.
  • Magasan képzett migráns. Magasan képzett migránsengedély kérhető az Európai Unión kívüli országok magasan képzett munkavállalói számára, akik Hollandiában dolgoznak felső vezetői beosztásban vagy szakemberként. Az erre vonatkozó kérelmet a munkáltató a GVVA keretében nyújtja be az IND-hoz. Ezért ezt a tartózkodási engedélyt nem Önnek kell kérelmeznie. Ennek megadása előtt azonban számos feltételnek meg kell felelnie. Ezek a feltételek és további információ ezekről az oldalunkon található Tudásmigráns. Felhívjuk figyelmét: az (EU) 2016/801 irányelv értelmében eltérő (kiegészítő) feltételek vonatkoznak a tudományos kutatókra. Ön egy brit kutató, aki Hollandiában szeretne dolgozni az irányelv szerint? Ezután vegye fel a kapcsolatot Law & More. Szakembereink a bevándorlás és a munkajog területén szívesen segítenek.
  • Az európai kék kártya. Az európai kék kártya kombinált tartózkodási és munkavállalási engedély azoknak a magasan képzett migránsoknak, akik a brit állampolgárokhoz hasonlóan 31. december 2020. óta nem rendelkeznek az Európai Unió egyik tagállamának állampolgárságával, és akik szintén be vannak jegyezve a A GVVA keretében a munkáltató által indítványozni kell. Európai kék kártya birtokosaként 18 hónapos hollandiai munkavégzés után is elkezdhet dolgozni egy másik tagállamban, feltéve, hogy megfelel az adott tagállam feltételeinek. Az oldalunkon elolvashatja, hogy ezek milyen feltételek vannak Tudásmigráns.
  • Fizetett foglalkoztatás. A fenti lehetőségek mellett számos más engedély is rendelkezésre áll, fizetett munkavégzés céljából tartózkodási céllal. Nem ismeri fel önmagát a fenti helyzetekben, például azért, mert brit alkalmazottként szeretne dolgozni egy meghatározott holland pozícióban a művészet és a kultúra területén, vagy pedig egy holland reklámhordozó brit tudósítójaként szeretne dolgozni? Ebben az esetben valószínűleg más tartózkodási engedély érvényes az Ön esetében, és más (kiegészítő) feltételeknek kell megfelelnie. A pontos tartózkodási engedély, amelyre szüksége van, a helyzetétől függ. Nál nél Law & More ezeket Önnel együtt meghatározhatjuk, és ez alapján meghatározhatjuk, hogy mely feltételeknek kell megfelelnie.

Nincs szükség munkavállalási engedélyre

Bizonyos esetekben Önnek, mint brit állampolgárnak nincs szüksége TWV vagy GVAA munkavállalási engedélyre. Felhívjuk figyelmét, hogy a legtöbb kivételes esetben továbbra is képesnek kell lennie érvényes tartózkodási engedély bemutatására, és néha jelentést kell tennie az UWV-nek. Az alábbiakban kiemeljük a munkavállalási engedély két fő kivételét, amelyek általában a legrelevánsabbak:

  • Azok a brit állampolgárok, akik 31. december 2020. előtt Hollandiába éltek (jöttek). Ezekre az állampolgárokra az Egyesült Királyság és Hollandia között kötött kilépési megállapodás vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság végleges elhagyása után az Európai Unióból ezek a brit állampolgárok továbbra is dolgozhatnak Hollandiában anélkül, hogy munkavállalási engedélyre lenne szükségük. Ez csak akkor érvényes, ha a kérdéses brit állampolgárok rendelkeznek érvényes tartózkodási engedéllyel, például állandó uniós tartózkodási okmánnyal. Te ebbe a kategóriába tartozik, de még mindig nincs érvényes dokumentumod a hollandiai tartózkodáshoz? Akkor bölcs dolog továbbra is határozott vagy határozatlan időre szóló tartózkodási engedélyt kérni, hogy garantáljuk a holland munkaerőpiacra való szabad hozzáférést.
  • Független vállalkozók. Ha Hollandiában szeretne önálló vállalkozóként dolgozni, akkor tartózkodási engedélyre van szüksége, amely „önálló vállalkozóként dolgozik”. Ha Ön jogosult ilyen tartózkodási engedély megszerzésére, akkor az elvégzendő tevékenységeknek alapvető fontosságúnak kell lenniük a holland gazdaság szempontjából. A felajánlott terméknek vagy szolgáltatásnak Hollandiában is innovatív jellegűnek kell lennie. Szeretné tudni, mely feltételeknek kell megfelelnie, és mely hivatalos dokumentumokat kell benyújtania a pályázathoz? Ezután felveheti a kapcsolatot az ügyvédekkel Law & More. Ügyvédeink örömmel segítenek a jelentkezésben.

At Law & More megértjük, hogy minden helyzet más és más. Ezért személyes megközelítést alkalmazunk. Szeretné tudni, hogy mely (más) tartózkodási és munkavállalási engedélyek vagy kivételek vonatkoznak az Ön esetére, és hogy megfelel-e azok megadásának feltételeinek? Ezután vegye fel a kapcsolatot Law & More. Law & MoreAz ügyvédek szakértők a bevándorlási és a munkajog területén, hogy megfelelő módon felmérhessék helyzetét, és veled együtt meghatározhassák, mely tartózkodási és munkavállalási engedély felel meg a helyzetednek, és mely feltételeket kell betartanod. Szeretne ezután tartózkodási engedélyt kérni, vagy elintézni a munkavállalási engedély iránti kérelmet? Akkor is a Law & More a szakemberek szívesen segítenek.

Adatvédelmi beállítások
Cookie-kat használunk a felhasználói élmény fokozása érdekében a weboldalunk használata során. Ha szolgáltatásainkat egy böngészőn keresztül használja, akkor a böngésző beállításain keresztül korlátozhatja, blokkolhatja vagy törölheti a sütiket. Olyan harmadik felektől származó tartalmakat és szkripteket is használunk, amelyek nyomonkövetési technológiákat használhatnak. Az alábbiakban szelektíven megadhatja beleegyezését az ilyen harmadik felek beágyazásának engedélyezéséhez. Az általunk használt cookie-król, az általunk gyűjtött adatokról és azok feldolgozásáról a teljeskörű tájékoztatásért ellenőrizze a weboldalunkat Adatkezelési tájékoztató
Law & More B.V.