A transzferadó változása: az indulók és a befektetők figyelnek! Kép

A transzferadó változása: az indulók és a befektetők figyelnek!

2021 egy olyan év, amelyben néhány dolog megváltozik a jogszabályok és a szabályozás területén. Ez a helyzet a transzferadóval is. 12. november 2020-én a képviselőház jóváhagyta a transzferadó kiigazításáról szóló törvényjavaslatot. Ennek a törvényjavaslatnak az a célja, hogy javítsa az indulók helyzetét a lakáspiacon a befektetőkkel szemben, mert a befektetők gyakran túl gyorsan vesznek házat, különösen (nagyobb) városokban. Ez egyre nehezebbé teszi az indulók számára a lakásvásárlást. Ebben a blogban elolvashatja, hogy mely változások vonatkoznak mindkét kategóriára 1. január 2021-jétől, és mire kell figyelnie ennek eredményeként.

A két intézkedés

A törvényjavaslat fent leírt céljának megvalósítása érdekében 2021-től két módosítást vagy legalább intézkedést vezetnek be a transzferadó területén. Várható, hogy ez növeli az induló vásárlók által végrehajtott lakásügyletek számát és csökkentse a befektetők lakásügyleteit.

Az első intézkedés ebben az összefüggésben az indulókra vonatkozik, és röviden összefoglalva az adómentességet vonja maga után. Vagyis az indulóknak már nem kell transzferadót fizetniük 1. január 2021-jétől, így számukra sokkal olcsóbbá válik a lakásvásárlás. A mentesség következtében a lakás vásárlásával kapcsolatos összes költség, a lakások értékének növekedésétől függően, valóban csökken. Felhívjuk figyelmét: a mentesség egyszeri, és a lakás ára 400,000. április 1-jétől nem haladhatja meg a 2021 1 eurót. Ezenkívül a mentesség csak akkor alkalmazandó, amikor az ingatlan átruházására a polgári jogi közjegyzőnél kerül sor 2021. vagy azt követően. XNUMX. január és az adásvételi szerződés aláírásának időpontja nem meghatározó.

A másik intézkedés a befektetőkre vonatkozik, és azt jelenti, hogy felvásárlásaikat 1. január 2021-jétől magasabb általános adókulccsal kell megadóztatni. Ez a mérték 6% -ról 8% -ra emelkedik az említett napon. A kezdőktől eltérően így a befektetők számára drágább lesz a lakásvásárlás. Számukra a ház vásárlásával járó összes költség növekedni fog a forgalmi adó mértékének emelkedése következtében. Ez a kulcs egyébként nem csak a nem lakáscélú ingatlanok, beleértve az üzlethelyiségeket is, hanem azoknak a lakásoknak a beszerzését is megadóztatja, amelyeket nem használnak, vagy csak ideiglenesen használnak fő lakóhelyként. Ebben az összefüggésben az átutalási adó kiigazításáról szóló törvényjavaslat indoklása szerint vegyünk figyelembe például egy nyaralót, egy házat, amelyet a szülők gyermeküknek vásárolnak, és olyan házakat, amelyeket nem természetes személyek, hanem jogi személyek vásárolnak. személyek, például lakáscégek.

Kezdő vagy befektető?

De milyen intézkedést kell szem előtt tartania? Más szavakkal: Ön kezdő vagy befektető? A kérdés megválaszolásának kiindulópontja lehet, hogy valaki valóban először lép be a tulajdonosok által használt lakások piacára, és még soha nem szerzett otthont. Az azonban, hogy ki jogosult az induló mentességre, és kire vonatkozik a forgalmi adó mértékének emelése, nem e kritérium alapján kerül meghatározásra. A mentesség szempontjából nem számít, hogy Ön mint vevő már korábban birtokolta-e otthonát. Más szavakkal, a háznak nem feltétlenül az első tulajdonos által lakott otthonnak kell lennie, hogy jogosult legyen a mentességre.

A transzferadó kiigazításáról szóló törvényjavaslat egészen más kiindulópontot használ. Három kumulatív kritériumtól függ, hogy besorolható-e indulónak, és ezért esélye van-e az indító mentességére. A kritériumok a következők:

  • A felvásárló kora. Kezdőnek tekinthető, ha 18 és 35 év között van. A 35-ös felső határt azért használják a törvényjavaslatban, mert az AFM vizsgálata kimutatta, hogy átlagosan nehezebb viselni a 35 évnél fiatalabb életkorú vevő költségeit. Ezen túlmenően, a 18 év alsó határával járó mentesség alkalmazásához az a követelmény, hogy nagykorú vagy. Ennek az alsó határnak az a célja, hogy megakadályozza az indulók mentességének helytelen használatát: a törvényes képviselők nem használhatják fel a mentességet, ha kiskorú gyermek nevében vásárolnak házat. Ezenkívül a felvásárlónként életkorhatárokat kell alkalmazni, még abban az esetben is, ha egy házat több felvásárló együttesen szerez. Ha az egyik felvásárló 15 évnél idősebb, a következő vonatkozik erre a vásárlóra: saját részéről nincs mentesség.
  • A felvásárló korábban nem alkalmazta ezt a mentességet. Mint említettük, az indulók mentessége csak egyszer alkalmazható. Ennek a szabálynak a megsértése érdekében egyértelműen, határozottan és írásbeli fenntartás nélkül nyilatkoznia kell arról, hogy korábban nem alkalmazta az indítási mentességet. Ezt az írásbeli nyilatkozatot ezután be kell nyújtani a polgári jogi jegyzőhöz az átutalási adó alóli mentesség kihasználása érdekében. Elvileg a polgári jogi jegyző támaszkodhat erre az írásbeli nyilatkozatra, hacsak nem tudta, hogy ezt a nyilatkozatot tévesen adták ki. Ha utólag kiderül, hogy Ön, mint felvásárló, a kiadott nyilatkozat ellenére korábban alkalmazta a mentességet, akkor további értékelésre kerül sor.
  • A háznak az ideiglenes kivételével a felvásárló fő lakóhelye. Más szavakkal, az indulók mentességének hatálya azokra a vásárlókra korlátozódik, akik ténylegesen az otthonban fognak lakni. Ezzel a feltétellel kapcsolatban az is szükséges, hogy Ön mint felvásárló írásban világosan, határozottan és fenntartások nélkül nyilatkozjon arról, hogy a ház ideiglenesen és fő lakóhelyként kerül felhasználásra, valamint hogy ezt az írásbeli nyilatkozatot benyújtja a polgári jogi jegyző az akvizíció előtt, ha a megszerzés rajta keresztül történik. Ideiglenes használat például a ház bérlését vagy nyaralóként való használatát jelenti. Míg a fő lakóhely magában foglalja a gyülekezetbe történő regisztrációt és az ottani élet kialakítását (beleértve a sporttevékenységeket, az iskolát, az istentiszteleti helyet, a gyermekgondozást, a barátokat, a családot). Ha mint felvásárló nem 1. január 2021-jétől kezdve, vagy csak ideiglenesen használja az új otthont fő lakóhelyként, akkor is általános 8% -os adókulccsal kell fizetnie.

Ezeknek a kritériumoknak az értékelésére, és így arra a kérdésre adott válaszra, hogy jogosult-e a mentesség alkalmazására, a ház megszerzésének időpontjában kerül sor. Pontosabban ez az a pillanat, amikor az értékesítési okmányt a közjegyzőnél elkészítik. Közvetlenül a közjegyzői okirat végrehajtása előtt a második és a harmadik feltételre vonatkozó írásbeli nyilatkozatot is be kell nyújtani a jegyzőhöz. Az adásvételi szerződés aláírásának pillanata nem releváns az írásbeli nyilatkozat kiadása szempontjából, csakúgy, mint az indítók mentességének megszerzése szempontjából.

A lakásvásárlás fontos lépés mind a kezdő, mind a befektető számára. Szeretné tudni, hogy melyik kategóriába tartozik, és milyen intézkedéseket kell figyelembe vennie 2021-től? Vagy segítségre van szüksége a mentességhez szükséges nyilatkozat elkészítéséhez? Ezután vegye fel a kapcsolatot Law & More. Ügyvédeink az ingatlan- és szerződésjog szakértői, és szívesen nyújtanak segítséget és tanácsot. Ügyvédeink örömmel segítenek Önnek a nyomon követési folyamatban, például a vételi szerződés elkészítésében vagy ellenőrzésében.

Law & More